Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 22 април започва еврейския празник Песах

Снимка: архив

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп на луната. Празникът продължава до вечерта на 30 април.

Песах е празник на освобождението. Думата означава отминаване, изход. С него всяка година евреите си припомнят как предците им тръгнали от Египет, за да се спасят от робство, водени от Моисей, вървяли 40 години през пустинята, за да стигнат до Обетованата земя и да станат свободен народ. Това е описано във втората книга от Тората и в Стария Завет от Библията - "Изход".

Първата вечер се нарича Седер Песах. След службата в синагогата семейството се събира вкъщи. На трапезата задължително има вино, маца (безквасен хляб), яйца, салата, печено месо с кост. Непременно се поставят чаша с вода и сол - символ на сълзите на евреите по време на робството, и още една чаша с вино за пророк Илия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10