Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова
Снимка: личен архив

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда.

В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните 50.

Младата поетеса спечели сърцата на журитo и публиката и през петте кръга на конкурса, продължили повече от година.

Божана Славкова се занимава с поезия, кино, визуални изкуства, театър и пърформанс. По образование е флейтист. Стихотворението, с която участва в поетичния конкурс, се казва "Дървото с некролозите". Към него е създаден и поетичен филм, който получи най-много точки от организатора на международния конкурс Нермин Делич. Началото на творческата надпревара босненецът дава през 2012 г., като целта му е да насърчава мира и толерантността в света чрез стихове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32