Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

Снимка: YouTube /Симона Станоева

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на 25 април.

Хорът е създаден през 1966 г., носи името на своя основател и дългогодишен диригент проф. Васил Арнаудов. За своята роля в културния живот у нас съставът е получил редица национални отличия. Лауреат е на две Гран при, шест специални и осемнадесет първи награди от международни конкурси. Концертирал е в рамките на престижни музикални форуми в близо 30 европейски страни, в Япония и Турция. Има издадени грамофонни плочи, осъществил е записи за европейски и японски телевизионни и радиокомпании, както и осем самостоятелни компактдиска. През последните десетилетия диригент на хора е Теодора Павлович – професор по хорово дирижиране, ръководител на Катедра "Дирижиране и Композиция" в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров”.

Теодора Павлович


"Във връзка с 50-годишнината на Дом на културата Средец, Софийският камерен хор "Васил Арнаудов"подготви празничен концерт, наречен "На многая лета"– разказва проф. Павлович. – Това е нашият музикален поздрав за юбилея на Дома, който ние много обичаме. Програмата включва творби от Хендел, Моцарт, както и произведения от изтъкнати български композитори, сред които са имената на Петко Стайнов, Тодор Попов, Филип Кутев, Александър Танев. Ще прозвучат и творби от младите Валентина Добрева и Мартин Антонов. Концертът ще се проведе в художествената галерия "Сезони"на Дом на културата Средец. Там в момента е експонирана документална фотоизложба, която представя дейността на всички състави към ДК "Средец“. Убедена съм, че ще има много празнично настроение. "Средец" наистина е наш творчески дом. Трябва да кажа, че той е изключително важен и за хора, който ръководя, и за мен лично. Започнах да работя в "Средец" през далечната 1984 г. като хормайстор на Хора на софийските девойки, който за съжаление вече не съществува. Паралелно работех със Софийски камерен хор, който стана част от културния институт през 1993 г. За това време през редиците мупреминаха няколко поколения певици. След пандемията дойде младо попълнение, при това несамо от България. Имаме певица от Украйна, няколко момичета от Китай (мои студентки от НМА). Продължаваме работа и вървим напред.“

Снимки: YouTube /Симона Станоева, Гроздан Христозов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15