Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Снимка: „Българи в Лондон“

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо, Дънкан Грант и други големи имена в изобразителното изкуство, съобщава в. Дневник.

Ценната художествена сбирка е собственост на българина Матей Радев. През 1950 г. сънародникът ни бяга от тоталитарния режим в България и след опасно пътешествие се установява в Лондон, където работи като санитар в болница. Именно там Матей се запознава с хирурга и активист за правата на хомосексуалните Патрик Тревър-Роупър, който въвежда българина във висшето английско общество.

Творба на Пикасо

С помощта на британския хирург Матей Радев е нает в галерия "Робърт Уелингтън". Там той се научава да изработва рамки за картини и се свързва с някои от най-големите художници на двадесети век.

Това, което днес се знае за Колекцията Радев е, че е била започната от британските колекционери и критици Еди Саквил-Уест и Иърдли Нолис. През 1991 г. Нолис я завещава на Радев, който също я обогатява и в един момент картините достигат до 800 броя.

Галерията The Wilson в град Челтнъм

След смъртта на Матей Радев през 2009 г. колекцията му е представена в различни британски галерии. В момента картини, които са били негова собственост, са изложен в галерията The Wilson в град Челтнъм, където могат да бъдат разгледани до началото на септември 2024 г.

Снимки: „Българи в Лондон“, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иконописецът Диан Костов открива експозиция в Кукелберг, Брюксел

Днес се открива експозиция с платна на българския художник иконописец Диан Костов. Платната ще бъдат изложени на фасадата и в самата Национална базилика "Светото сърце" в Кукелберг, Брюксел (Basiliekvoorplein 1, 1083 Brussels), в продължение на..

публикувано на 15.06.24 в 09:05

Балетът на Националната опера е гост на фестивала Sounds of Oradea в Румъния

Балетът на Националната опера гостува на фестивала Sounds of Oradea в Румъния, съобщават от Софийската опера и балет. Третото издание на международния фестивал е от 14 до 16 юни и включва три програми в популярни културни пространства в града...

публикувано на 15.06.24 в 08:35
Директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева

В Берлин представят майстора на живописта Дечко Узунов

Тази вечер,13 юни, от 19.00 ч. директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева ще представи пред публиката в Берлин каталога "Дечко Узунов". Събитието ще се проведе в Българския културен институт (Leipziger Str. 114 – 115,..

публикувано на 13.06.24 в 16:01