Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Снимка: „Българи в Лондон“

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо, Дънкан Грант и други големи имена в изобразителното изкуство, съобщава в. Дневник.

Ценната художествена сбирка е собственост на българина Матей Радев. През 1950 г. сънародникът ни бяга от тоталитарния режим в България и след опасно пътешествие се установява в Лондон, където работи като санитар в болница. Именно там Матей се запознава с хирурга и активист за правата на хомосексуалните Патрик Тревър-Роупър, който въвежда българина във висшето английско общество.

Творба на Пикасо

С помощта на британския хирург Матей Радев е нает в галерия "Робърт Уелингтън". Там той се научава да изработва рамки за картини и се свързва с някои от най-големите художници на двадесети век.

Това, което днес се знае за Колекцията Радев е, че е била започната от британските колекционери и критици Еди Саквил-Уест и Иърдли Нолис. През 1991 г. Нолис я завещава на Радев, който също я обогатява и в един момент картините достигат до 800 броя.

Галерията The Wilson в град Челтнъм

След смъртта на Матей Радев през 2009 г. колекцията му е представена в различни британски галерии. В момента картини, които са били негова собственост, са изложен в галерията The Wilson в град Челтнъм, където могат да бъдат разгледани до началото на септември 2024 г.

Снимки: „Българи в Лондон“, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мел Гибсън и Христо Живков

Българският актьор Христо Живков ще присъства в продължението на "Страстите Христови", макар и дигитално

Точно 20 години след излизането на изключително популярния филм по библейски мотиви  "Страстите Христови", неговият режисьор – Мел Гибсън ще снима продължение. Това съобщи официално самата компания на холивудската звезда и продукцията вече е в..

публикувано на 05.05.24 в 10:20
Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10