Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банатски българи от Винга са специалните гости на фолклорния фестивал "Верея" в Чикаго

За 14-и път любители на българския фолклор от Северна Америка се събират в Чикаго

Снимка: Елена Цанева

В последните три от тази седмица в Чикаго отново ще се вият български хора, ще думкат тъпани, а гайдите ще надвикват шумотевицата, за да пренесат присъстващите в простора на Родопите, Пирин или Балкана. 14-ото издание на най-големия български фолклорен фестивал отвъд Океана – “Верея” – обещава силни емоции, настроение, незабравими срещи и приятелства.

"Много състави имаме – 43 са по списък – както и специални гости от Винга, област Банат. Банатските българи от Румъния са ни гвоздея на програмата – казва организаторът на фестивала Константин Маринов в разговор с кореспондента на БНР в Чикаго Елена Цанева. – Те са потомствени българи. Техните баби и дядовци са избягали по време на Чипровското въстание. Това е история с близо 300 години, и е много интересно. Направили са кратко филмче да представят пред българите какви са банатците. Даже като се видяхме тук стана дума, че те говорят на най-стария български език …. В петък вечерта (26 април) ще бъде самостоятелният концерт на ансамбъл “Българче” от гр. Винга и след това  във вторник пътуваме за Лас  Вегас .Там те ще направят едно участие за Великден и Гергьовден на събора на българите Лас Вегас."

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"



Всяка година фолклорният фестивал "Верея" запазва  атмосферата си, но и поднася нещо различно
. Форумът дава сцена за изява на танцови трупи от цяла Америка, които изпълняват български фолклор. "Преди Covid пандемията бяхме ги изнамерили в Северна Америка – САЩ и Канада –100 състава" – споделя Константин Маринов. Сега обаче бройката им се е свила докъм 60, като 10-15 са съставени изцяло от американци, а заниманията им с балкански и в частност български фолклор имат десетилетна традиция.

Събитията от фестивала "Верея" тази година се простират в рамките на четири дни от 25 до 28 април. "Предвиден е семинар с хореографа доц. Георги Гаров от Югозападния университет в Благоевград. Също така имаме изложба – за първи път ще се покажат картини и дърворезба, с които специално за фестивала ни гостува галерия от България"– пояснява Константин Маринов, а що се отнася до участниците допълва:

"Опитваме се да показваме колкото се може повече млади състави, даже и детски. Тази година отново ще участват ансамбъл “Етник театър” от Минеаполис – съставен изцяло от американци, но играят наши танци, млади хора. Отделно имаме нови състави, като “Зорница “ от Монреал, там пък са само студенти, българчета. Имаме друг състав от Калифорния – училище “Хан Аспарух”, деца, които идват за първи път…Просто искаме по някакъв начин да стимулираме младите, за да могат да продължат."  


Интервю, снимки и видео: Елена Цанева, кореспондент на БНР в Чикаго




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба представя български мозайки в норвежкия град Ставангер

Изложбата “България и мозайките“ показва нашето културно-историческо наследство в норвежкия град Ставангер, съобщиха от българското посолство в Осло, което е организатор на събитието. “ Изложбата представя историята на България чрез избрани примери..

публикувано на 04.05.24 в 16:11

Българи и миряни от други националности - заедно на Велика събота в църквата ни в Лисабон

На Велика събота българският православен храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в португалската столица се изпълни от деца, учители и родители, които спазиха стародавната традиция по боядисване на великденските яйца. Инициативата е на енорийския..

публикувано на 04.05.24 в 15:10
Снимка: Българското културно сдружение „Пенчо Славейков“ в Лайпциг

Дамски клуб протяга ръка на българките в Лайпциг и разкрива артистичната им страна

България през картините от миналото и бляна по завръщането обедини българките в Лайпциг. "Всички ние имахме желанието да се подкрепяме и така възникна идеята за Дамски клуб", казва неговият председател Румяна Дойнова. По думите й, той е създаден с..

публикувано на 04.05.24 в 08:10