Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми в края на 2024 г.

Снимка: БГНЕС

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш. Според доц. Кунчев не се налагат извънредни мерки, а карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение.

Към момента не може да се прогнозира пик на заболяването, като очакванията са разпространението на коклюш да отшуми чак към края на годината, допълни доц. Кунчев пред БНТ.

Идната седмица ще влезе в сила наредбата за по-ранна първа ваксинация на бебетата. Осигуряват се и ваксини за желаещите бременни жени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мащабен форум на Google в София

В София днес ще се проведе мащабен форум на технологичния гигант Google, който ще бъде открит от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За участие в събитието в страната ни..

публикувано на 16.05.24 в 07:10

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35