Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захлаждане и дъжд в понеделник

Снимка: БТА

В понеделник над Западна България ще бъде слънчево, докато над източните райони ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над централните части от страната ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там също ще превали. Вятърът ще се усили и с него ще нахлуе по-хладен въздух. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, в София – около 7°, а максималните – от 16°-17° на места в Източна България до 26° в крайните югозападни райони, в София – около 20°.
 
По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи, по-значителни по южното крайбрежие. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат 15°-19°, а на морската вода – 14°-15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.
 
Над планините от Западна България ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност, но без валежи. В Странджа и Сакар ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. Над масивите от останалата част от страната в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималната температура на 1200 м ще бъде около 13°, на 2000 м – около 5°.

Предимно слънчево ще бъде в по-голямата част от Балканите. Над източните райони облачността ще бъде значителна с валежи от дъжд. По адриатическото крайбрежие и в северозападните райони температурите ще бъдат по-високи от средните за периода. В Белград ще бъде 28 градуса, в Атина и Букурещ – 24, в Истанбул – 16.

В западната половина от Пиренеите ще бъде предимно слънчево, а в източната, както и в по-голямата част от Западна Европа – предимно облачно с валежи от дъжд, значителни по количество в Североизточна Испания и в Ирландия. Над Северна Европа облачността ще бъде значителна, на места с превалявания от дъжд, в северните райони на Скандинавския полуостров – от сняг. Сняг ще вали и в северозападните райони на Европейска Русия. В останалите райони от Източна Европа, на Апенините и в по-голямата част от Централна Европа ще бъде предимно слънчево. В Рим ще бъде 27 градуса, в Москва – 21, във Виена – 25, в Мюнхен – 20, в Мадрид и Санкт Петербург – 19, в Париж и Стокхолм – 18.

В Ню Йорк ще бъде 29 градуса, в Чикаго и Кейптаун – 23, в Мелбърн – 15.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отново дъжд – жълт код за валежи в 7 области на Западна и Югозападна България

Във вторник , 14 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 7°. През деня облачността ще е значителна, след обяд над Западна България ще има кратки валежи, в планинските райони интензивни. Максималните..

публикувано на 13.05.24 в 19:35

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00

България е представена на изложение на книгата в Подгорица

България е представена със собствен брандиран щанд на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, което продължава до 17 май, съобщи БТА. Щандът е организиран от Посолството ни в Черна гора със съдействието и участието на..

публикувано на 13.05.24 в 14:49