Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулинарен празник събира майстори от Сърбия, Румъния и България в село Антимово

Снимка: festivali.eu

Тридневен кулинарно-фолклорен фестивал ще допълни празничното настроение във видинското село Антимово. За 14-и път местното Народно читалище "Развитие-1926 г." и Кметството организират фестивала “Гергьовден“ на  4, 5 и 6 май 2024 г.

Градският духов оркестър от град Видин ще даде начало на празника в Антимово. Кулинари от България, Румъния и Сърбия ще премерят сили в състезанието "Баш майстор на влашката кухня, готвене на жив огън". Фолклорни състави от трите съседни балкански държави ще се погрижат за настроението на гостите. Ще има Великденско хоро, а в утрото на 6 май – празнична света литургия в църквата "Св. Георги", освещаване на курбан за здраве и беседа за "Неугасващата искричка на българските традиции и обичаи".


Село Антимово се намира само на 2 километра от река Дунав и на 7 км. от Видин. Днес там живеят около 450 жители, и на фона на обезлюдяването в региона го превръща в едно от оживените села в българския Северозапад. Храмът "Св. Георги" е построен през 1860 г., по време на османското владичество, с участието и безвъзмездната помощ на всички хора. Читалището, което е символ на духовността във всяко българско населено място, тук е основано през 1926 г. с действащи по онова време мъжка певческа група и театрален състав, които разнообразявали живота в селището. Днес самодейците от Антимовската духова музика са една от най-добрите и търсени в Северозападна България.

Снимки: festivali.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Фейсбук / Посолство на Република България в Япония

Работилница за бродиране на българска шевица в Япония

Уъркшоп по бродиране на българска шевица ще се проведе в сградата на посолството на България в Япония на 19 май , а крайният срок за записване за участие в мероприятието е 16 май . За това съобщават от дипломатическата ни мисия в Токио...

публикувано на 16.05.24 в 08:10

“Вкусни плевенски гозби” на градския площад

Кулинарен фестивал ще представи автентични ястия от плевенския край. Той се открива днес на централния площад “Възраждане” и е част от програмата за празника на Плевен – 15 май. Организатори на “Вкусни плевенски гозби” са гражданската инициатива..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

Изложба разказва за култа към бога-слънце и богинята-майка по нашите земи

Гостуващата изложба “Богове, символи и древни знаци” от Регионален исторически музей –  Враца ще бъде открита на 11 май от 11 часа в Националния антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при..

публикувано на 11.05.24 в 06:15