Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Радио България" на БНР е медиен партньор на събитието

Международен форум "Пътят на светлината" в Атина акцентира на приноса на съпокровителите на Европа Св.св. Кирил и Методий

"Запазването на българския език е едно от важните неща за съхраняването на националната ни идентичност зад граница“ - казва доц. д-р Адриана Любенова, модератор на форума в гръцката столица

Снимка: НБУ „Св. св. Кирил и Методий“- Атина

На 11 май – денят, в който православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина ще се проведе Международен научен форум "Пътят на светлината“. Събитието е посветено на делото на светите братя и техните ученици и ролята на България за съхраняване и разпространение на кирилицата. Организатори са Кирило-Методиевският научен център, Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин", Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" и Асоциацията на българските училища в чужбина. Мястото не е избрано случайно – срещата дава начало и на празничното отбелязване на 20 години от създаването на първото българско неделно училище в гръцката столица – НБУ "Св. св. Кирил и Методий".

Форумът има за цел да допринесе за популяризирането на българския език и култура зад граница, посредством дейността на неделните училища и като представи делото на съпокровителите на Европа и техните ученици.


Празнична диктовка "Написаното остава. Пиши правилно!“ организира на 10 май Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Ще има и калиграфска работилница, в която малките ни сънародници в Гърция ще могат да усвоят умения за изящно изписване на букви от кирилицата и глаголицата. Предвидена е и творческа инициатива "Моето похвално слово с рисунка за светите братя" в която българчетата ще могат да изобразят в картини моменти от живота и делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Ръководител на творческите занимания ще бъде доц. д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“, която е и модератор на международния форум на 11 май.

"Запазването на българския език е едно от много важните неща за съхранението на националната ни идентичност зад граница – каза в специално интервю за Радио България доц. Любенова. В момента по неофициални данни извън Република България живеят около три милиона българи и в така наречената нова емиграция ние имаме вече второ и трето поколение българи, които се раждат в чужбина. Езикът, макар и да не е сам по себе си носител на национална идентичност, той е ключов елемент за придобиването на такава. Защото, когато познаваш езика и културата на определената държава, можеш вече да се самоопределиш като част от нея. Ние направихме проучване, резултатите от което ще бъдат ясни в края на месец юни, но според него голяма част от децата, които са родени извън България се самоопределят също така и като българи. Те заявяват двойна националност - държавата по пребиваване и България."


Самата доц. д-р Адриана Любенова е възпитаник на две култури. Тя е едва 15-годишна, когато със семейството си заминава за САЩ, където завършва средното и висшето си образование. През 2006 година, след 16-годишно пребиваване отвъд Океана, решава да се завърне в България и да се отдаде на научна дейност. Днес тя е част от управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина и като част от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" приема каузата, свързана с образованието на малките българчета извън родината като своя мисия.

Международната научна среща в Атина е второ подобно събитие, на което висшето училище от Пловдив е съорганизатор, след форума "Иновативни методи и материали за преподаване на история и география на България в българските училища в чужбина" в Лисабон в средата на март, който Радио България също проследи. На 11 май в Атина, наред с представители на редица научни институти и университети от България, лектори ще са и видни международни изследователи на делото на светите братя Кирил и Методий, отбелязва доц. д-р Адриана Любенова.

Доц. д-р Адриана Любенова

"Ще присъства проф. Константинос Нихоритис, доктор хонорис кауза на Софийския университет "Св. Климент Охридски“, който ще говори за солунските братя, за тяхното мисионерско и просветно дело и спасяването от България на Кирило-Методиевските ученици. Друг чуждестранен участник е проф. Ваня Станишич от Белградския университет в Сърбия, който ще говори за латинизацията на кирилицата. Защото навсякъде започва да има процеси, в които постепенно езикът ни започва да се губи. В българския език навлизат много чуждици, а писмената култура на младото поколение става все по-лоша, без да звучи неуважително към тях. Като университетски преподавател мога да кажа, че повечето млади хора вече не могат да пишат грамотно и това е поради факта, че започват да пишат от много ранна възраст на компютър, където имат разбира се и проверка на правописа. А писането на ръка е задължително и е доказано, че колкото по рано децата се научат да пишат това освен моториката развива и тяхното мислене. Писането на ръка дава възможност да се осмисли текстът и предизвиква абсолютно всички сетива, за да може да се възприеме и възпроизведе информацията."


Доц. Любенова смята, че е крайно време България като държава да създаде свой международен културен център, подобно на испанския институт "Сервантес“ или германския "Гьоте-институт". Тема, която е повдигната преди повече от десет години именно от Асоциацията на българските училища в чужбина, но все още не е намерила своята реализация. За създаването на подобен Български културен институт пледира и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя е патрон на събитието в Атина, което ще премине и с медийното партньорство на многоезичната програма на БНР – "Радио България".

"Надявам се този форум в Атина да е една стъпка към популяризиране на делото на Светите братя Кирил и Методий и наистина да се замислим за приноса им. Кирил и Методий както знаете са равноапостоли, защото те донасят светлината на знанието за много народи, и заради това и заглавието на форума е "Пътят на светлината" – казва в заключение доц. Любенова и изрази надежда събитието да допринесе за признаване на българския принос за световната култура и популяризиране на езика ни по света: "Защото благодарение на езика и вярата ни ние сме се запазили като държава, като народност, която продължава да съществува."

Вижте още:  

Снимки: Facebook/  НБУ "Св. св. Кирил и Методий" – Атина, личен архив Адриана Любенова





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29