Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Снимка: Колаж: Георги Корнейков, БНР

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия като етап от пълната либерализация на пазара на дребно в частта му за крайните битови клиенти, съобщават от КЕВР. 

Напомняме, че стартът на либерализацията беше отложен от депутатите от 01.07.2024 г. за 01.07.2025 г., когато отпада задължението на КЕВР да регулира цените.

В преходния период от тази дата до 31.12.2025 г. крайните снабдители ще са задължени да доставят електроенергия на крайни битови клиенти по регулирани цени, определени с програма на Министерския съвет. Регулаторът ще определя ежемесечно компенсация за покриване на част от разходите на битови крайни клиенти за закупена електрическа енергия от краен снабдител по регулирани цени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01

Борис Бонев: ГЕРБ е продал съоръженията на Витоша за 8 млн. лв.

Столичният кмет Васил Терзиев припомни поетия ангажимент до края на мандата му през 2027 г. да има поне един работещ лифт на Витоша. На брифинг по повод неработещите съоръжения в планината той заяви, че няма как да има очаквания за шест месеца да бъде..

публикувано на 19.05.24 в 12:06

Емблематичният Покрит пазар на София скоро отново ще заработи за посетители

Дълго чаканият мащабен ремонт и възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централни хали в София вече приключи. Първите посетители ще могат да влязат и пазаруват там на 23 май. Това съобщават за БНР представители на веригата..

публикувано на 19.05.24 в 09:35