Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полезно:

Каква е процедурата за получаване на българско гражданство?

Снимка: БГНЕС

В предишна публикация Радио България ви разказа какви са условията и основанията за придобиване на българско гражданство. В следващите редове ще ви разкажем за стъпките по самата процедура.

Първата от тях е подаване на молба за българско гражданство, която трябва да бъде написана на български език и да бъде подадена лично:

-  в Министерството на правосъдието, или

-  в дипломатическо или консулско представителство на България в чужбина.

Списък с необходимите документи е публикуван на уеб страницата на Министерството на правосъдието и е достъпен на български и английски език.

Как се подават молбите за лица до 18-годишна възраст?

-  За лица до 14-годишна възраст молбата се подава от двамата родители (ако единият не е лишен от родителски права) или от настойника.

-  За лица от 14 до 18-годишна възраст молбата се подава лично със съгласието на родителите или попечителя, които я приподписват.

При подаването на молбата, ако се установи, че са представени всички необходими документи, се провежда и интервю с кандидатите, което:

-  се провежда на български език;

-  по въпросник, утвърден от министъра на правосъдието.

Каква е целта на интервюто?

-  Да се добие представа доколко кандидатът владее българския език, дали е запознат в основни линии с държавното устройство на България, различни области от обществения живот на страната, празниците, известните исторически личности, какви са мотивите му да иска да се сдобие с българско гражданство.

Как се проверява движението на преписката?

-  Чрез интернет страницата на Министерство на правосъдието, секция "Българско гражданство", по регистрационен № и ПИН, получени при подаване на документите.

От кого се издава указът за гражданство и кога той влиза в сила?

-  Указът се издава от президента и влиза в сила от деня на издаването му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01