Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Снимка: БГНЕС

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий, създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата.


Първи писмени известия за почит към солунските братя Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина намираме в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

Първият празник се организира по инициатива на българския дипломат Найден Геров на 11 май 1851г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив. През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба за св. Иван Рилски. На 11 май 1858 г. този ден е отпразнуван и в Стара Загора (тогава Ески Зара) по идея на учителя С. П. Иванов с "божествена служба" и вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. След 1878 г. 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители в границите на Българската екзархия. С установяването на Григориянския календар след 1916 година Денят на създателите на третата азбука  в обединена Европа се празнува на 24 май от българите по целия свят. Това е официален празник в гражданския празничен календар на България, формулиран като: Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Мисионерската дейност на Кирил и Методий включва превод на славянобългарски на най-важните църковни книги, с което Светите братя нарушават догмата за проповед само на трите тогавашни свещени езика: еврейски, гръцки и латински. Обвинени са в ерес, но след драматична борба славянобългарският е признат от Римската църква за официален богослужебен език.

Базилика „Сан Клементе“ в Рим

Св. Кирил Философ умира през 869 година в Рим и за негов последен пристан е избрана базиликата "Сан Клементе" във Вечния град. Методий продължава делото им до края на земния си път през 885г.

Според чешкия археолог проф. Зденек Кланица Великоморавският архиепископ Методий е погребан в южноморавското селце Микулчице, което се намира на територията на днешна Чехия. Това е едно от местата, които привличат българи от Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Германия, както и чужденци, пожелали да отдадат почит на светеца.

Снимки: БГНЕC,  Александра Делова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10