Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

Снимка: Facebook / D2

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК.

Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият присъединил се член е вокалът Дичо Т. Христов, който по-късно започва самостоятелна кариера, а фронтмен става Деян Каменов. След поредица от репетиции в сградата на столичното 81 СОУ групата започва първите си клубни изяви, прераснали в активна студийна и концертна дейност от 1998 г. до днес. 


През годините групата прави няколко турнета в страната и участва на български и световни фестивали, като Eurosonic (Холандия), Rock’N’Coke (Турция), Rock for People (Чехия) и др. Голям брой са и музикалните отличия в кариерата на D2, сред които за "Група на годината", "Албум на годината", "Хит на годината" и пр., а два пъти е са печелили и Голямата награда в конкурса на БНР "Златна пролет".


Настоящите членове на D2 са Димитър Кърнев (китара), Александър Обретенов (бас китара), Васил Вутев (ударни), Радостин Василев (вокали).

Бандата има четири издадени албума. Първият – "Ледено Момиче"(2000) – е най-продаваният музикален продукт на българския пазар за последните двайсет години с повече от 100 000 броя.

Следват "2002" (2002), "6" (2006) - записан, смесен и мастериран в четири от най-реномираните студиа в Лос Анжелис, в които са работили и Guns”n”Roses, No Doubt, Velvet Revolver, Tracy Chapman и др.; "Феникс" (2014), композиран и записан с помощта на мобилно студио в атмосферата на бивша правителствена резиденция в продължение на две години.

В момента D2 работят по юбилеен албум със специални гости, включващ някои от най-големите хитове на групата, както и много нови композиции, част от които ще влязат в предстоящ албум.

"Ако не виждаш бряг, и си сам в мрак,

не се губи съвсем, огледай се за мен.

Ако една стена разбиваш с глава,

днес е твоят ден, погледни към мен.

Тук и сега."

Снимки: Facebook / D2


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Космическо привличане"

Ангел Дюлгеров – китарист, автор на музика, аранжор и музикален продуцент – през последните години се изгради като една от най-значимите фигури в проектите на повечето от най-успешните български музиканти. Той е част от екипите на Лили Иванова,..

публикувано на 20.05.24 в 10:15

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45

Международен квинтет с Васко Василев ще свири за 24 май в Айфеловата кула

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Айфел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще са заедно на сцената,..

публикувано на 17.05.24 в 11:27