Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

Снимка: архив

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за депутати в 50-ото НС, така и за 17-те места на българските представители в Европейския парламент.

Кампанията ще продължи до 00,00 часа на 7 юни, тъй като 8 юни е ден за размисъл, в който агитацията е забранена. Официалният език, на който протича предизборната агитация е български, а всички партийни кандидати, както и инициативните комитети, регистрирали свои представители, имат  право на еднакъв достъп до източниците на информация, необходима за целите на предизборната кампания. Доставчиците на медийни услуги са длъжни да обявяват на интернет страниците си информация за договорите, в това число и за безвъзмездните, сключени с партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати.

В интервю за Радио България, Пролет Велкова от Съвета за електронни медии напомни каква е ролята на медийния мониторинг, който регулаторът традиционно провежда по време на предизборната кампания и в изборния ден:

Пролет Велкова
"Както във всички други избори той следи за спазването на закона в изборна ситуация. И знаете, че когато има някои нарушения, няма да ги санкционира СЕМ, а ще изпрати сигнали за това до Централната избирателна комисия, които предприемат действия и евентуално санкционират за тях."

Поради съвпадането на двата вота, гласуването на изборите на 9 юни ще има своите особености. Една от тях е изискването на уседналост при избора за ЕП, каквото няма за НС. Що се отнася до възможността да дадем своя вот в чужбина, това е възможно във всички държави от ЕС, където ще се гласува и за български, и за европейски парламент. В страните извън ЕС българските граждани имат право да гласуват единствено за народни представители.

В изборната надпревара участват 20 партии и 11 коалиции. В интервю за БНР председателят на ЦИК Камелия Нейкова обясни как да се ориентира избирателят в деня на вота:

Камелия Нейкова
„Когато избирателят посети секция в страната на 9 юни, първо има отделен списък за НС и отделен за ЕП. СИК проверява дали фигурира и в двата. Ако е в списъка за НС и не фигурира в ЕП, трябва СИК да провери дали фигурира в списъка на забранените лица, там е посочена и причината. В случай че има право да гласува и за двата избора, трябва да заяви, как ще гласува – с хартия или машина.“

За да е действителен гласът, избирателят трябва да отбележи квадратчето с номера на избраната от него партия и едва тогава да постави отметка върху преференцията на предпочитания кандидат.

Съгласно Изборния кодекс, когато на една и съща дата се провеждат два вида избори, хартиената бюлетина е с различен цвят на полиграфическата си защита на гърба.

Нейкова припомни, че няма нарушение ако един и същи кандидат фигурира в листите за ЕП и НС, но ако бъде избран и на двете места, трябва да обяви своето предпочитание за едно от двете работни места.

Вижте още:

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БТА, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06