Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Величков, главен редактор на сайта "Трибуна.мк":

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

Единици са македонските политици, които нямат лошо отношение към България, казва журналистът от Скопие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една политическа партия не агитира за техните гласове и не ги припознава като избиратели. Затова запитахме Атанас Величков, главен редактор на сайта "Трибуна.мк", дали се чувства "политически сирак"?

"Аз лично не се чувствам политически сирак. Проблемът в цялата тази олелия около изборите и това, което каза господин Ким Мехмети е, че определени партии, засега от губещата страна, очакваха, че българите ще гласуват за тях, въпреки антибългарското им говорене. В смисъл – ако не гласувате за нас, ще дойде ВМРО-ДПМНЕ и нещата ще станат страшни. Никой не се потруди да каже нещо добро за българите, да им каже, че в тяхно лице вижда приятел. Много българи, които имат паспорт и са македонски граждани са гласували и за двете партии – и за победителите от ВМРО-ДПМНЕ, и за Социалдемократическия съюз“ – посочи пред Радио България журналистът от Северна Македония.

Атанас Величков
Той определи като оправдание за неуспехите в евроинтеграцията на македонската политика факта, че през цялата предизборна кампания България бе обвинявана като основна пречка по пътя на Северна Македония към ЕС.

"В Скопие забравят, че разширяването на ЕС със Западните Балкани беше сложено на масата от България по време на българското председателство на ЕС. Забравят помощта на България по отношение на Преспанското споразумение (с Гърция от 2018 г.). Забравят за подадената ръка. Не е виновна самата Северна Македония, че преди това получи вето от Франция, че има проблеми с корупция, с 3-4% доверие в правосъдието, също с ужасен непотизъм. За това никой не е виновен. Но българите са виновни, че Р.С.Македония не започва преговорите с ЕС. Така е най-лесно.“

ВМРО-ДПМНЕ спечелиха убедително изборите с популистки обещания за повишаване на доходите, но и за ревизия на договорите за приятелство и добросъседство с България и на Преспанското споразумение с Гърция. Тези договори позволиха на страната да влезе в НАТО. Журналистът Атанас Величков е уверен, че това е само предизборно говорене. Даде за пример, че точно вътрешният министър от ВМРО-ДПМНЕ се е опитал да забави издаването на новите лични документи с промененото име на страната от "Бивша югославска република Македония" на Северна Македония. Но опитът се е провалил след твърдата реакция на гръцката страна.

Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ – новоизбраният президент на Северна Македония
На въпроса, какво да очакваме от изпратения от белгийското председателство на ЕС посредник в диалога между София и Скопие, Величков изрази надежда, че Петер Ванхойте не трябва да се превърне в новия Матю Нимиц. Американският дипломат Нимиц почти 30 години беше безуспешен посредник в преговорите между Атина и Скопие. Според Величков основният проблем между Скопие и София е говорът на омразата и антибългаризма на македонските политици.

"Ако Република Северна Македония отговорно реши проблемите си с България рискува да прекъсне една линия, която е повече от 100 години. Цялата държава, системата тук се крепи на антибългаризма. Ако антибългаризмът го няма, политиците трябва да работят нещо съществено, трябва да дават резултати. Без дежурния враг политиците тук не могат да функционират. Те имат нужда, дали ще е от т. нар. албански екстремизъм, дали ще е проблемът с Гърция с името, дали ще е България. Те имат нужда от такъв неприятел. Те могат да решат проблемите си с България само и единствено ако България се съгласи с техните налудничави теории по отношение на историята. Проблемът е, че от македонска страна се очаква победа над България, поражение на България, а не се очаква договор."

Главният редактор на "Трибуна.мк" прогнозира с увереност, че победителите от ВМРО-ДПМНЕ ще потърсят коалиция с албанския блок "Заслужава си", но допълни, че много скоро са възможни нови извънредни избори в страната.

Снимки: БГНЕС, ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 май 2024 г.

Своеобразен урок по българска история е днешното издание на предаването „България днес“. В студиото на Радио България гостува проф. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания в Българската академия на науките, който заедно с..

публикувано на 20.05.24 в 19:00
Йорданка Чобанова

Еврочленството е донесло на България чист приход от над 21,3 млрд. евро

От 2007 г., когато България влиза в ЕС реалните доходи в страната са нараснали над 3 пъти. Покупателната способност е увеличена с 20%. През 2006 г. лихвата по ипотечните кредити в страната е била 8%, сега е 2,8%. За 17 години България е внесла в..

публикувано на 20.05.24 в 13:30
Варненският митрополит Йоан

Синодът ще избира сливенски владика между епископите Арсений и Герасим

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиреи – епископ Арсений,..

публикувано на 20.05.24 в 12:01