Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят "Сфинксът на гнева" на писател Жарко Куюнджиски от РСМ

Снимка: СИЕЛА

В галерията на Културно-информационния център на Република Серевна Македония в София  ще се състои представянето на романа „Сфинксът на гнева“ от македонския писател Жарко Куюнджиски. Романът "Сфинксът на гнева", в присъствието на автора, ще бъде представен на 14 май от литературния критик и издател Пламен Тотев и писателя и преводач Мариян Петров. 

В "Сфинксът на гнева" Лазар е собственик на издателство на ръба на финансова катастрофа. Неочаквано го посещава мистериозна млада жена, която му дава древна книга на латински, в полетата на която е стихотворение, написано от Константин Миладинов през XIX век. В същото време в Сплит, Хърватия, изчезва Марко Ковачки, много успешен млад писател. Лазар се заема да разкрие истината. Мисията, в която той рискува всичко, ще го изправи пред пъзел от история, митология, психология и социални отношения.


Жарко Куюнджиски е роден в Скопие през 1980 г. Той е писател, есеист, драматург, поет, филмов критик и преводач. Завършва бакалавърска степен през 2003 г., а по-късно и магистърска в Катедрата по общо и сравнително литературознание на Филологическия факултет "Блаже Конески". От 2003 г. е колумнист в няколко ежедневника, основател и редактор на електронното списание "Reper", основател на първия фестивал в Македония за европейска литература Bookstar. Досега има издадени 13 книги. 

Романът му „Сфинксът на гнева“ е номиниран и влиза в краткия списък за наградата "Роман на годината" и е македонският избор за наградата "Балканика" 2021.

Романът е отличен като най-продаван на Панаира на книгата в Скопие 2020 г., а Асоциацията на македонските издатели определя Жарко Куюнджиски като автор на годината – 2020 г..




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44