Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са условията за получаване на здравна помощ от чужденци в България?

В следващите редове Радио България ще ви разкаже накратко какви са условията, при които чужди граждани могат при необходимост да ползват медицинска помощ в България.

Кои чужденци имат право на достъп до медицинска помощ в България срещу потребителска такса(към момента в размер на 1 лев за пенсионерите и 2,90 лв. за всички останали здравноосигурени граждани)? 

-  чужденците с дългосрочно (с разрешен първоначален срок 5 години и възможност за подновяване) или постоянно пребиваване (с разрешен неопределен срок) в България – при условията и по реда за българските граждани, т.е. при редовно плащане на здравните осигуровки.

-  чужденците с предоставен статут на бежанец, хуманитарен статут и право на убежище, чужденците с предоставена временна закрила – при условията и по реда за българските граждани.

В кои случаи държавният бюджет поема здравноосигурителните вноски на чужденците с предоставена временна закрила?

- за лица с временна закрила до 18-годишна възраст и на възраст на и над 63 години за жените и на и над 65 години за мъжете, освен ако не подлежат на здравно осигуряване на друго основание;

- за лица с временна закрила на възраст на и над 18 години и на възраст под 63 години за жените и под 65 години за мъжете – за срок 90 дни от датата на предоставянето на временна закрила, освен ако не подлежат на здравно осигуряване на друго основание.

При какви условия се предоставя медицинска помощ на граждани на страни членки на Европейския съюз?

-  За всеки гражданин, осигурен в държава членка на ЕС/ЕИП/Швейцария, който се нуждае от спешна медицинска помощ в България (т.е. всяка помощ, която лекарят прецени, че в зависимост от здравословното състояние и продължителността на престоя на гражданина, не може да се отложи до планираното му завръщане в страната, в която живее), са валидни условията за ползване на медицинска помощ от здравноосигурените българи. Пациентите трябва да представят при приема си в болницата валидна европейска здравноосигурителна карта и документ за самоличност и да попълнят декларация за спешност.


-  За да се възползват от това право, те трябва да се обърнат към лечебни заведения, сключили договор с Националната здравноосигурителна каса.

Какви са таксите за медицинска помощ за чужденци, които пребивават продължително (с разрешен срок до една година) или краткосрочно (до 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период от датата на влизането в страната) в България или преминават транзитно през нея?

-  Те заплащат стойността на оказаната им медицинска помощ по цени, определени от конкретното лечебно заведение, освен ако за тях е в сила международен договор, по който България е страна.

Длъжни ли са чужденците, пребиваващи краткосрочно или продължително в страната, или преминаващи транзитно през нея, да имат сключена здравна осигуровка или застраховка, покриваща разходите за лечение и болничен престой за времето на пребиваване в страната?

-  Да, ако друго не е предвидено в международен договор, по който България е страна.

-  Във връзка с присъединяването ни към Шенген от 31 март 2024 г. България издава единни (шенгенски) визи, валидни за цялото Шенгенско пространство. Застраховката следва да покрива само действителния период на престой, а не срока на валидност на визата. Минималният размер на покритие на застраховката е 30 000 EUR.


Ако Ви е интересно, какъв е размерът на здравната осигуровка в България:

-  Размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2024 г. е 8% от дохода. Разпределението на здравноосигурителните вноски между осигуряващия и осигурения е в съотношение 60 към 40 или 4,8% за сметка на осигуряващия и 3,2% за сметка на осигурения. За самоосигуряващите се вноската е изцяло за тяхна сметка.

Още полезна информация:

Снимки: Pixabay, архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи в сряда за 7 най-южни области на България

В сряда , 29 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 13°, в София 9°. През деня ще има разкъсана облачност с превалявания. Главно в Южна България има условия за интензивни явления и градушки. Максималните температури ще са от..

публикувано на 28.05.24 в 19:40

България днес - 28 май 2024 г.

В „България днес“ на 28 май отделяме специално място на българите в Цариброд, а информационният повод е сключеното споразумение между БНР и Радио-телевизия Цариброд, по силата на което ще се обменят предавания и рубрики. Ние използвахме случая и..

публикувано на 28.05.24 в 19:00
Съветът на Европа

Отчетен е напредък на България срещу прането на пари

След 2022 г. България подобрява работата срещу прането на пари и финансирането на тероризма, посочва доклад на комисията на Съвета на Европа. Данните показват, че страната постига напредък по 10 от 12 показателя. Същевременно по нито един от..

публикувано на 28.05.24 в 16:01