Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информатика, електроника, биохимично инженерство…

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Снимка: ХТМУ

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един безработен.

Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София притежават т.нар. френска акредитация. Това означава, че обучението е петгодишно и всички завършват с магистърска степен. "Както в медицината, така и в инженерните науки четири години не стигат за подготовка", обяснява френското разбиране за образованието проф. Славка Цанова от Техническия университет.

"Предлагаме две специалности – продължава тя в интервю за Радио България. – Нашите студенти завършват с българска диплома, но имат сертификат. Те избират след трети курс дали да учат Информатика и комуникации или Електроника, електротехника и автоматика. Имаме гост преподаватели от Франция, както и много чуждестранни студенти от Тунис, Мароко, Алжир, Камерун, Кот д'Ивоар. При нас се обучават също много французи по програмата "Еразъм"."

Химикотехнологичният и металургичен университет предлага обучение на френски език по специалността Химично и биохимично инженерство. Основаната още през 1992 г. дисциплина е първата франкофонска програма у нас.


"Специалността е в професионално направление химични технологии – казва гл. ас. Владислава Иванова от ХТМУ. – Можем да се похвалим, че откакто съществува рейтинговата система на университетите това професионално направление винаги е на първо място сред всичките 52 висши учебни заведения в България. Обучението включва два цикъла – общообразователен, в който са инженерните фундаментални дисциплини като физика, математика, органична и неорганична химия, както и специализиращ блок с интересни дисциплини като биохимия, техническа микробиология, топлообменни и маслообменни процеси. През последните години имаме голям интерес от студенти от Франция и Испания, които идват за един семестър по "Еразъм". Т.е обменът както на наши студенти в Европа, така и на студенти от ЕС при нас е засилен и се радва на голям интерес."

И двете преподавателки са категорични, че дипломиралите се в специалностите на френски език се радват на отлична реализация. Полученото образование не е ли обаче и отворена врата за българите към държави с по-добри условия за работа и по-висок стандарт на живот? "Целта ни не е да подготвяме младежи, които да емигрират, макар че, за наше съжаление, доста от тези способни и добре образовани млади хора останаха във Франция", отговаря проф. Славка Цанова.

Проф. Славка Цанова (вдясно) и гл. ас. Владислава Иванова в студиото на Радио България
И все пак, благодарение на Българо-френската стопанска камара с над 300 фирми, интересът към завършилите е голям и те могат да намерят достойно поприще и в собствената си страна. Често компаниите провеждат съвместни курсове с университетите и в последните години на обучение подготвят бъдещите си служители.

"Повечето ни студенти още преди да защитят дипломните си работи успяват да си намерят работа по специалността – добавя гл. ас. Владислава Иванова. – По време на задължителните стажове, които са в пъти повече в сравнение с тези в българските дисциплини в нашия университет, студентите имат възможност да се запознаят с различни компании и институти на БАН, в които евентуално да останат след завършването. Разполагаме и с кариерен център, който осъществява връзката между студентите и бизнеса."

За да се запишат във франкофонските специалности, изискванията към българските кандидат-студенти са различни. В Техническия университет се кандидатства с математика и физика плюс френски език (от него са освободени завършилите френски гимназии). В Химикотехнологичния и металургичен университет пък няма приемен тест – значение имат оценките от държавните зрелостни изпити. Същите правила важат и за потенциалните студенти от Европейския съюз. Съществуват също две постановления на Министерския съвет за младежи от Северна Македония или с български произход, за които обучението е безплатно.

Процедурата за кандидатите извън ЕС е доста по-сложна и преминава през легализация на дипломата в родната страна и придобиване на печат или апостил в зависимост от договора с България.

"През т.г. имаме много кандидати, но ще видим дали ще успеят – казва проф. Славка Цанова. – Говоря по-специално за първите стъпки в страните от Централна и Западна Африка, където нямаме посолства и всичко се осъществява в дипломатическата ни мисия в Нигерия. Бъдещите студенти трябва да отидат на място или по някакъв сложен начин да заверят нужните документи в посолството, след което да изпратят преведените дипломи на български в страната ни и да кандидатстват за виза."

От няколко години се водят разговори за опростяване на процедурата, но засега решение няма. Големите трудности, през които кандидат-студентите извън ЕС трябва да преминат, от една страна, изпитват мотивацията им, а от друга – поставят прегради пред криминални прояви и дори тероризъм, убедени са  преподавателите. "Прекрасни са студентите ни от чужбина", обобщава проф. Слава Цанова.


Има много причини младите хора да изберат университет в България, изтъкват проф. Цанова и ст. ас. Иванова, и една от тях е финансовата стойност на образованието. В ХТМУ специалността на френски език за граждани на ЕС е безплатна, тъй като се отнася до приоритетно направление за развитие на икономиката ни, а за останалите струва 1500 евро. В ТУ семестриалната такса за Информатика и комуникации възлиза на 2000 евро, докато Електроника, електротехника и автоматика е с 200 евро по-евтина.

"Ние сме приятелски настроен народ – изтъква още аргументи в полза на обучението у нас проф. Слава Цанова. – Освен че храната ни е хубава, хубав е и климатът ни. Тук чуждестранните студенти намират приятели, могат да съжителстват с други млади хора и в университета няма расизъм. Те също така свикват с нашата култура и учат български език. Явно им харесва, защото сега имаме много повече кандидати отпреди."

Броят на студентите се увеличава заради дружелюбната среда, вярва и гл. ас. Владислава Иванова.

"В нашия университет има Erasmus Student Network, в която студентите се обгрижват един друг при настаняването си – добавя тя. – Впоследствие те предприемат заедно екскурзии не само в България, но и в чужбина. Освен това Студентският съвет е много силна институция и аз се гордея с нашите студенти, защото организират всякакви събития, чрез които могат да се опознаят и сплотят. Друг аргумент са езиците – у нас почти всички говорят английски или френски. А и природата ни е прекрасна.Така че студентите са истински доволни, когато дойдат да се учат в България."

Повече за обучението на френски език в Техническия университет и Химикотехнологичния металургичен университет в София – чуйте в звуковия файл:

Снимки: Диана Цанкова, ХТМУ, Facebook / ESN UCTM





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма да останем безучастни към отказа на РСМ да впише българите в Конституцията

“Новоизбраният премиер на РСМ избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу..

публикувано на 25.06.24 в 14:28

Втори ден на консултации при президента за съставяне на нов кабинет

На втория ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изрази увереност, че е възможно да има кабинет в рамките на новото Народно събрание. Той аргументира..

публикувано на 25.06.24 в 14:02

Кремълската дезинформация е сред главните инструменти за вътрешнополитическите процеси у нас

Последните избори преминаха под сянката на кремълската дезинформация, която е един от главните инструменти за вътрешнополитическите процеси в страната ни, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов на кръглата маса “Изграждане на..

публикувано на 25.06.24 в 13:45