Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Словакия

Българистиката в Словакия е на близо век

4
Снимка: Facebook /Университет „Коменски“, Братислава

Интересът към академично изучаване на българския език в Словакия датира от близо век. През 1919 г. е основан университетът "Коменски" в Братислава. Две години по-късно е създаден и Философският факултет, в който се изучават всички хуманитарни специалности. Там, през академичната 1925/1926 година, свой живот заживява и българският език.

"Българската азбука е тайнство, което подтиква младите хора в Словакия да изучават нашето четмо и писмо" – казва ни д-р Миглена Михайлова-Поланска, която от 2018 г. е лектор по български език в Братиславския университет "Коменски". Лекторатът ни там е част от Катедрата по славянски филологии на Философския факултет. Разговаряме с нея в Българския културен институт в Братислава.

Д-р Миглена Михайлова-Поланска

"Българският език започва да се изучава в далечната 1925/26 академична година в рамките на семинари и упражнения, които се водят от един руснак – проф. Валерий Погорелов, който преди това е бил за кратко време учител в София (б.а. - от 1920 до 1923 г. в Първа мъжка гимназия). След това българистиката се преподава под различни форми в различни курсове, а от 1964 г. има лекторат по български език, т.е. командирова се лектор от България. Днес българистиката се изучава в рамките на 2 специалности – "Устен и писмен превод", в комбинация с друг език и "Славянски изследвания" – сравнително нова специалност, в която се изучава български в комбинация с друг славянски език – сръбски, хърватски, полски или словенски. Преди 2 години завършиха първите випускници в нея."

Братислава

Обучението по български език в Словакия се води от местния българист – проф. Мария Добрикова, както и от българския лектор Миглена Поланска. Двете преподават практически български език, българска граматика, българска литература, запознават студентите с различни видове превод, с география и история на България в т.нар. Странознание. От настоящата учебна година българистите в университета "Коменски" могат да се похвалят и с докторант.

"Казва се Наталия Штясна. Тя е наша възпитаничка, завърши преди 2-3 години специалност Български език със словашки език. Надявам се успешно да продължи традициите на Българистиката в Братислава."

Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава

Българският език в Словакия се изучава както от студентите, така и от учениците в Българското средно училище "Христо Ботев" в словашката столица, което се поддържа от българската държава от 1948 година. Често неговите възпитаници решават да надградят познанията си по български език в университета "Коменски". Какво обаче провокира един словак да реши да учи български език?

Картина Кирил и Методий - от училището ни в Братислава

"Всяка година има прием на студенти, които искат да учат български. Мотивите им са различни. Знаете, че още от края на 19-и век започва емиграцията на българските градинари и до ден днешен тук живеят техни наследници и някои от тях решават да учат български език, именно поради тези причини – да опознаят рода си, да научат откъде идват. Друга причина е, че макар и да сме славянски народи, много малко се знае тук за Балканите. Балканите са една интересна екзотична зона - така ми казват студентите, която те искат да я опознаят. Така че следващият фактор е любознателността и желанието да научат езика на една древна култура, за която са чували. И наистина няма словак, който да не знае кои са Кирил и Методий. Дори преди няколко години тук се проведе една анкета – кой е най-известният словак на хилядолетието. И на второ място бяха класирани братята Кирил и Методий. Но много малко от словаците знаят, че делото на Кирил и Методий продължава в България от изгонените от тук техни ученици. И тази азбука, това писмо за нашите студенти е мотив да учат български – намират го за интересно, за тайнствено. Това е нова азбука за тях и те искат да се научат да говорят и да четат на нашия език. Българският език се предлага също и като факултативна дисциплина. И имаме студенти и докторанти от Педагогическия факултет, които искат да се запознаят отблизо с научна специализирана литература в областта на педагогиката и затова изучават български език. Имаме един студент от Факултета по киноизкуство, който се интересува от кино.Любител е на българското кино и иска да общува с български режисьори. Имаме и едно момиче, което танцува в известен фолклорен ансамбъл и иска да опознае фолклора на България. Т.е. всички, които учат български, имат конкретен мотив. Студентите ни са прагматични. Знаят какво искат, следват своите мечти и желания, постигат ги и добре ги реализират."

Самата Миглена Михайлова-Поланска е лектор по български език вече шест години. Приема идеята като предизвикателство.

"Аз работя в Института за български език към БАН и съм командирован лектор. Приех това като едно ново начинание, а и не ми е далечна темата, свързана с преподаването на български език като чужд. И в България съм преподавала на чуждестранни студенти, изучаващи български език, под формата на различни семинари. Също така съм завършила Славянска филология с чешки език, поназнайвах малко и словашки – това са близки езици. Знаех и че тук има българско училище, където нашият син може да продължи обучението си. Така започнах работа в Братислава. Животът тук е спокоен, хората са мили, любезни. И се живее добре."


Вижте още:

Снимки: Красимир Мартинов, Братиславския университет "Коменски"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54