Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17° до 22°, в столицата 19°.

По Черноморието ще е облачно, по обяд ще превали. Температурите на въздуха ще са 15°-17°. Морската вода е 15°-16°.  Вълнението на морето ще е 2-3 бала. 

Над планините до обяд ще е мъгливо и облачно със слаби превалявания, после облачността ще се разкъса. Температурата на 1200 м надморска височина ще е до 16°, на 2000 м до 9°.

В събота ще се затопля, ще е слънчево с купеста облачност в следобедните часове, по-значителна в планините. Само на места там може да превали.

В Европа значителна ще е облачността с кратки валежи на север в Пиренейския п-ов и в западната част на континента. На Британските о-ви, в Северна Европа ще е слънчево и по-топло от обичайното. Променлива ще е облачността с кратки валежи на изток. В централния материк ще е облачно и ветровито, с дъждове, на места значителни, в Алпите ще вали сняг.

На Балканите до обяд облачността ще е значителна главно на северозапад. После ще се разкъсва и намалява до слънчево. В Западна Гърция ще е по-топло от обичайното.

В Лондон и Париж ще е 21° и 20°. В Москва се очакват 19°. В Мадрид и в Рим ще е 20° и 23°. В Белград и в Букурещ ще е 23° и 22°, в Истанбул 21°. Най-топлите европейски столици ще са Берлин и Атина с 25°.

Във Ванкувър и Монреал ще е 16° и 23°, в Чикаго и в Ню Йорк ще е 23°. В Лос Анжелис се очакват 19°, в Маями и в Мексико сити ще e 33° и 31°, в Буенос Айрес и в Рио де Жанейро ще 16° и 28°. В Дубай и в Йерусалим ще е 39° и 26°.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Денят на детето – слънчев, с максимални температури над 30 градуса

В събота , 1 юни, ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в северозападната половина на страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 31.05.24 в 19:40

България днес - 31 май 2024 г.

В последния ден от месец май за тази година в „България днес“ правим мост между децата и българската просвета и история. Ще ви разкажем за добрия пример от едно малко българско градче при отглеждането на най-малките. Ще похвалим заслужено..

публикувано на 31.05.24 в 19:00

Арх. Румен Джагаров реставрира стара къща и се връща на село, като протест срещу демографската криза

5257 населени места има в България, сочи регистърът на НСИ от 2021г. От тях близо 5 хил. са малките населени места, но според статистиката всяка година по едно от селата на България "умира" заради това, че от там си е заминал и последният негов жител. В..

публикувано на 31.05.24 в 11:35