Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Европейската нощ на музеите" с мащабна интердисциплинарна програма в София

Снимка: institutfrancais.bg

За 20-и път София се присъединява към "Европейската нощ на музеите". Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община в третата събота на месец май. В нощната програма жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в музеите на града.


Включени са повече от 50 музея и галерии в столицата. Френският институт ще отвори вратите на медиатеката между 16:00 и 20:00 ч., за да върне посетителите в сърцето на XVIII в. с последната част на играта Just Dance 2024, която ще ги накара да танцуват виртуално в замъка Версай. (Необходимо е предварително записване). По случай Олимпийските и параолимпийските игри в Париж в 19:00 ч. в зала "Славейков" ще има специална вечер с анимационно кино, посветено на спорта, с късометражните филми "Атлетикус" и култовия филм "Трио Белвил".

Зала „Славейков”
"Повод на Европейската нощ на музеите, с вход свободен, е да се даде по-голям достъп до културата и изкуството, а и това е един семеен празник, в който родителите отиват с децата си, разхождат се, научават нови неща" – казват организаторите от Столичната община.


Сдружението "Градски транспорт и инфраструктура" осигурява като специална изненада Ретро линия с реновирани стари автобуси, които ще се движат по време на Нощта на музеите от Националния исторически музей, през музея "Земята и хората" до ул. "Опълченска" на всеки 20 минути.  

Снимки: institutfrancais.bg, Facebook / bgtransport.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15