Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнокухня, старинни носии и орхидеи в „Европейската нощ на музеите” в Бургас и Несебър

Етнографският музей в Бургас
Снимка: БТА

Етнографският музей в Бургас ще ухае на храна. Там демонстрацията на етнокухня и кулинарни умения ще направи лично директорът на музея д-р Милен Николов. Той ще сготви свинско с лапад, зелен лук и гьозум по стара котленска рецепта. В Етнографския музей насочват вниманието на публиката и към "Старият Бургас през погледа на д-р Магърдич Мелконян". Историята на града в периода 1930-1945 година е разказана чрез снимки, документи и предмети от фонда на музея и лично на д-р Мелконян, виден жител на Бургас.


Много гости очакват и уредниците от музей "Старинен Несебър", където са подредени 21 традиционни костюма от Източна Стара планина, Странджа и Бургаското поле. Това са носии от XIX и началото на ХХ в. и са част от фонда на Регионален исторически музей. Изложбата е открита на 15 май и ще остане през летния сезон в новия Етнографски музей на Несебър.


Мястото пък на любителите на орхидеите е в Природонаучен музей (ул. "Константин Фотинов" 30) в Бургас. Специално за "Европейската нощ на музеите" там гостува изложбата "Записки по българските орхидеи". Тя съдържа записки и рисунки на Любен Домозетски от негови пътешествия из различни райони на България, направени с научна цел. 


С молив и бои в ръка авторът е систематизирал наблюденията си в ръкопис, който представя с кратко описание и рисунки всички диворастящи видове орхидеи в България. Освен публикуваните и известни за страната видове, Домозетски е включил още няколко открити за първи път в страната орхидеи. 

Снимки: БТА, burgasmuseums.bg, Facebook /museumnessebar


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05