Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Райна"

Снимка: Youtube / Даниел Верстапен

Българският фолклор отдавна вълнува музиканти от целия свят със своята уникалност и неизчерпаеми възможности. Поредният пример за подобно сътрудничество е колаборацията между Даниел Верстапен и Нина Николина. На двата си предстоящи концерта в България белгийският пианист ще представи на живо своята интерпретация на автентичната народна песен "Райна", създадена в творческо партньорство с певицата Нина Николина. Даниел Верстапен разказва как се е зародила идеята да работи с Нина:

"Влюбих се в нейния глас, още щом я видях във филма "Белгийският крал". Вашият фолклор е вълшебен! Дълбочината, богатството на гласовете, композициите – несравними са. Текстовете на песните са толкова интересни, изпълнени с легенди и предания. Аз "потънах" в тях и за щастие нашата задочна среща с Нина дойде навреме, за да може българският фолклор да стане част от проекта "Bridge Between Cultures / Мост между Култури", с който в момента съм на световно турне."

Пианистът представя по една местна, позната и обичана за локацията песен във всяка точка от турнето си, на всеки континент. За да ни предложи своя прочит на "Райна" в България на концертите си в Пловдив (Античен театър, 18 юни) и Габрово (Дом на културата, 20 юни), Даниел Верстапен пристига след участията си в "Карнеги Хол" в Ню Йорк и "Сидни Опера" в Австралия. Малко преди концертите, от него научаваме повече за работния процес с нашата певица:

"Моят мениджър се свърза с Нина Николина, разказа ѝ за идеята и за щастие тя откликна. Аз се заех със създаването на музиката, а Нина, като един от най-добрите познавачи и великолепни изпълнители на фолклор, трябваше да открие най-въздействащия текст."

Нина Николина допълва:

"Още в суров вид основата, която Даниел ми подаде звучеше толкова космополитно, че вече знаех коя ще е българската песен, която да вплетем. Избрах една от така наречените "трудни песни" – такива, с които певците се дипломират в Музикалната академия. Тя е от пазарджишкия край, посветена е на Райна Княгиня и става популярна в изпълнение на неповторимата Надка Караджова. Като по чудо текстът и мелодията се "прегърнаха" в такъв синхрон – все едно са писани едновременно.“

Финалните щрихи нанася със своя аранжимент Явор Русинов, който от години работи с български фолклор в актуализирано звучене. В концертните изпълнения на "Райна" ще има и гост-музиканти – Калин Вельов на перкусии, Дамян Йорданов на кавал, който участва и в записа, и хор "Магическите гласове".

Но изненадите в двата концерта на белгийския пианист у нас не се изчерпват с това. В Пловдив и Габрово той ще представи заедно с Любо Киров някои от най-любимите заглавия на певеца, изпълнени на живо само от Любо и Даниел Верстапен на пианото.

Всъщност "Райна" ще има предпремиера, при това извън България. Даниел Верстапен и Нина Николина ще я изпълнят още на 26 май 2024 г. в Гент – културната столица на Белгия. Събитието е организирано с любезната подкрепа  на град Гент, българското посолство, в лицето на г-н Пламен Бончев и с подкрепата на българската организация "Магически гласове" в гр. Гент, които имат традиция в честването на празника 24 май, деня на Св.Св. Кирил и Методий. В концерта участие ще вземат още българският дамски хор "Булгапея" от Брюксел и хор "Футиоза" от Гент.

Концертите на Даниел Верстапен в България са под патронажа на посланика на Кралство Белгия в България, по случай Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Събитието в Пловдив е с подкрепата на Община Пловдив.


Снимки: Youtube / Даниел Верстапен, Facebook /Даниел Верстапен, Facebook /Нина Николина


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15