Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Алфа рисърч”: 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г.

Снимка: БГНЕС

Близо 73% от българите през м.г. не са посетили библиотека, а 40 на сто не са прочели нито една книга, показва изследване на “Алфа рисърч”, огласено в столичния “Гьоте институт”.

Според изнесените данни около 63% от сънародниците ни не са ходили на театър, 61% не са стъпвали в киносалон, а близо 83% не са били на концерт с класическа музика, на опера или балет.

39% от участниците в проучването са отговорили, че имат желание, но не и финансова възможност да посещават културни събития, а 25 на сто – че нямат достъп до тях в своето населено място. Другите изтъкнати причини са липсата на компания и на свободно време. 13% от запитаните пък са казали, че не проявяват интерес.

Диана Андреева от Обсерваторията по икономика и култура заяви, че данните от изследването са представяни пред Министерството на културата, но, по думите й, не са получили нито отговор, нито са предприети политики в тази посока.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05