Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибния буквар” пред Народния театър

Снимка: www.sbj-bg.eu

Изложба, посветена на двестагодишнината от издаването на “Рибен буквар” на големия учен, просветен деец и дарител Петър Берон, ще бъде открита днес в галерията на открито пред столичния Народен театър “Иван Вазов”.

Петър Берон заема мястото си на един от най-образованите българи за времето си, който пръв обръща поглед към новото европейско образование като залог за бързо и успешно развитие на зараждащото се новобългарско общество”, разказват организаторите от Централната библиотека на БАН и изтъкват, че неговата грижа за българската просвета се открива още в послесловието на смятания за първи новобългарски учебник.

Първото издание на “Буквар с различни поучения” от 1824 г., станал известен като “Рибен буквар”, както и последващите преди Освобождението, ще бъдат представени на четиринайсет табла.

Изложбата е част от инициативите, съпътстващи отбелязването на 155-ата годишнина от създаването на Българската академия на науките.
БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иконописецът Диан Костов открива експозиция в Кукелберг, Брюксел

Днес се открива експозиция с платна на българския художник иконописец Диан Костов. Платната ще бъдат изложени на фасадата и в самата Национална базилика "Светото сърце" в Кукелберг, Брюксел (Basiliekvoorplein 1, 1083 Brussels), в продължение на..

публикувано на 15.06.24 в 09:05

Балетът на Националната опера е гост на фестивала Sounds of Oradea в Румъния

Балетът на Националната опера гостува на фестивала Sounds of Oradea в Румъния, съобщават от Софийската опера и балет. Третото издание на международния фестивал е от 14 до 16 юни и включва три програми в популярни културни пространства в града...

публикувано на 15.06.24 в 08:35
Директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева

В Берлин представят майстора на живописта Дечко Узунов

Тази вечер,13 юни, от 19.00 ч. директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева ще представи пред публиката в Берлин каталога "Дечко Узунов". Събитието ще се проведе в Българския културен институт (Leipziger Str. 114 – 115,..

публикувано на 13.06.24 в 16:01