Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синодът ще избира сливенски владика между епископите Арсений и Герасим

Варненският митрополит Йоан
Снимка: БТА

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще избира между двама от най-влиятелните архиреи – епископ Арсений, сочен за дясната ръка на пловдивския владика Николай и секретарят на синода епископ Герасим. 

Интригата около избора на Сливенски митрополит се заплете след повторените избори на епархийското събрание в Сливен. Дядо Арсений получи 26 гласа, а дядо Герасим 25 гласа. Една бюлетина е анулирана от изборната комисия. Петима членове на комисията са подписали протокола с особено мнение заради спор за валидността на още 5 бюлетини. 

Духовниците имат 3 дни за подаване на жалби. "На 23 май ще се проведе епархийски съвет, по възраженията. На 26 ще е синодалният избор", каза митрополит Йоан. Смята се, че гласът на бъдещия Сливенски митрополит може да е решаващ при избора на нов патриарх. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36