Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

4
Снимка: БГНЕС

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении обгорелите стенописи. В рамките на манастира са намерени следи от църква, датирана от XII век, както и останки от голям християнски некропол, съществувал до втората половина на 13век.Самата  църквае била изградена върху по-ранно християнско или византийско некрополно пространство.

Археолозите са попаднали и на множество интересни артефакти от живота на манастира, включително канделабри, керамични съдове, монети, кръстове и обеци. Според специалисти това е рядкост, тъй като в християнските погребения от този период рядко се срещат гробни дарове.

Разкопките ще продължат през есента и се осъществяват със съдействието на Община Созопол.

Вижте още:

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49