Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

Снимка: Freepik

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България, както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и вода, с което се премахват паспортните проверки при пътуванията от летища и пристанища до държави в рамките на Шенген. В същото време продължаваме да  полагаме усилия за влизането на страната ни в европейската зона на свободно движение и по суша.

Членството в Шенген, макар и непълно, доведе до някои визови промени, които следва да се имат предвид. За гражданите, нуждаещи се и притежаващи единна (шенгенска) виза, времето, прекарано в България, се счита за част от разрешените дни за престой в Шенгенското пространство, независимо дали са влезли в България по въздух, суша или море, както при краткосрочен престой, така и при транзитно преминаване. Първата виза, за която ще ви разкажем е известна като Виза А.

Виза тип А – за какво служи?

  – за летищен транзит.

Колко вида може да бъде Виза тип А?

  три вида – еднократна, двукратна или многократна (последната е със срок на валидност до 3 месеца от датата на издаването ѝ).

На какво дава право Виза тип А?

  Дава право на чужденеца да премине или да пребивава в международната транзитна зона на летището, при междинно кацане или при смяна на полет, с цел продължаване на пътуването към друга държава.

На какво не дава право Виза тип А?

  да се напуска транзитната зала.

Има ли по-специфично изискване, за да бъде издадена Виза тип А?

  Да. При кандидатстване за Виза А към заявлението за издаване на виза трябва да бъде представена и резервация за полет, а преди издаването на визата се представя билет и копие от него.

Кои са държавите, гражданите на които се нуждаят от виза за летищен транзит?

  В отговор на запитване на Радио България от Министерството на външните работи посочиха, че от виза за летищен транзит от Република България се нуждаят гражданите, посочени в Приложение № 1 към чл. 4, ал. 1 и чл. 6, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, а именно:

  • Афганистан 
  • Бангладеш 
  • Гана 
  • Етиопия 
  • Еритрея 
  • Ирак 
  • Иран 
  • Конго, Демократична република 
  • Нигерия 
  • Пакистан 
  • Сомалия 
  • Шри Ланка

Още полезна информация от Радио България:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05