Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

Снимка: Freepik

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България, както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и вода, с което се премахват паспортните проверки при пътуванията от летища и пристанища до държави в рамките на Шенген. В същото време продължаваме да  полагаме усилия за влизането на страната ни в европейската зона на свободно движение и по суша.

Членството в Шенген, макар и непълно, доведе до някои визови промени, които следва да се имат предвид. За гражданите, нуждаещи се и притежаващи единна (шенгенска) виза, времето, прекарано в България, се счита за част от разрешените дни за престой в Шенгенското пространство, независимо дали са влезли в България по въздух, суша или море, както при краткосрочен престой, така и при транзитно преминаване. Първата виза, за която ще ви разкажем е известна като Виза А.

Виза тип А – за какво служи?

  – за летищен транзит.

Колко вида може да бъде Виза тип А?

  три вида – еднократна, двукратна или многократна (последната е със срок на валидност до 3 месеца от датата на издаването ѝ).

На какво дава право Виза тип А?

  Дава право на чужденеца да премине или да пребивава в международната транзитна зона на летището, при междинно кацане или при смяна на полет, с цел продължаване на пътуването към друга държава.

На какво не дава право Виза тип А?

  да се напуска транзитната зала.

Има ли по-специфично изискване, за да бъде издадена Виза тип А?

  Да. При кандидатстване за Виза А към заявлението за издаване на виза трябва да бъде представена и резервация за полет, а преди издаването на визата се представя билет и копие от него.

Кои са държавите, гражданите на които се нуждаят от виза за летищен транзит?

  В отговор на запитване на Радио България от Министерството на външните работи посочиха, че от виза за летищен транзит от Република България се нуждаят гражданите, посочени в Приложение № 1 към чл. 4, ал. 1 и чл. 6, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, а именно:

  • Афганистан 
  • Бангладеш 
  • Гана 
  • Етиопия 
  • Еритрея 
  • Ирак 
  • Иран 
  • Конго, Демократична република 
  • Нигерия 
  • Пакистан 
  • Сомалия 
  • Шри Ланка

Още полезна информация от Радио България:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05