Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

В 60 държави по света ще гласуват българите за Народно събрание на 9 юни

Снимка: БТА

С решение на ЦИК са определени 769 избирателни секции в 60 държави за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание. Най-много секции има в Турция – 166, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия – 118, Германия – 103, Испания – 64, САЩ – 55, Гърция – 28 (включително и в курортни градчета в Северна Гърция и островите), Италия – 27, Нидерландия – 24, Белгия и Канада – по 16, Австрия и Франция – по 15.

"Избори за членове на Европейския парламент от България и за народни представители ще има в 388 секции в 57 държави, като в Исландия, Нова Зеландия и Сингапур ще има секции само за изборите за Народно събрание", обясни председателят на Работна група „Избори“ в МВнР Светлан Стоев.

Машинно гласуване ще се проведе в общо 245 секции
 – 109 в Турция; 36 в Германия; 31 във Великобритания и Северна Ирландия; 13 в Испания; 10 в САЩ; 7 в Нидерландия; 6 в Австрия; 5 във Франция; по 4 в Белгия и Канада; по 3 в Гърция, Кипър и Швейцария; по 2 в Италия и Сърбия и по 1 в Дания, Ирландия, Люксембург, ОАЕ (Дубай), Португалия, Чехия и Швеция.

Светлан Стоев напомни друго важно изискване на българското и на европейското законодателство, според което българските граждани, пребиваващи в страните от ЕС, не могат да гласуват за членове на Европейския парламент от Република България, ако са упражнили правото си на глас в изборите за членове на ЕП от съответната държава, за което ще трябва да попълнят декларация в изборния ден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20