Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на буквите – слънчев, на места с краткотрайни валежи и гръмотевици

Снимка: pixabay.com

В петък, 24 май, ще преобладава слънчево време, но след обяд отново ще се развива купеста, над планинските райони в западната половина от страната и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В отделни райони в Югозападна България явленията ще са интензивни и ще има условия за градушки. Вятърът ще се ориентира от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София – около 22°.

Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд в масивите от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра – около 8°.

Над Черноморието
 облачността ще е значителна, но през деня от юг ще се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 20° и 22°. Температурата на морската вода е 18°-19°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над Балканите,
 в северозападната част ще продължи да се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще има валежи, в отделни райони, главно след обяд – и гръмотевична дейност. Предимно слънчево ще бъде в Гърция и Албания.

В Западна и Централна Европа
на много места ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има интензивни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. В най-северните райони от континента ще бъде с по-високи от обичайните температури, облачно, на места в Швеция, Финландия – с валежи от дъжд. Предимно слънчево ще бъде в по-голямата част от Западното и Централното Средиземноморие, с купеста облачност над отделни райони на Италия. Само към Алпите ще има валежи и гръмотевична дейност.
В Лондон и Париж ще е 19°. В Берлин и в Рим ще е 25°, в Москва се очакват 21°. В Мадрид 27°, в Лисабон 23°. В Белград 25 °, в Букурещ ще е 29°, в Истанбул 23°, а в Атина – 28°.

Отвъд Океана
– във Ванкувър и Сан Франциско ще е 17- 18°, в Чикаго и в Ню Йорк ще е 27°. В Лос Анжелис се очакват 19°, в Маями и в Мексико сити ще e 31° - 32°, в Буенос Айрес и в Рио де Жанейро ще е съответно 12° и 31°. В Кейптаун 20°, а в Йерусалим ще е 26°.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05