Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Будапеща се открива Българският културно-образователен център

Снимка: Българско републиканско самоуправление

Българският културо-образователен център в Будапеща се открива след мащабно строителство, продължило две години. "На 25 май ще бъде осъществена една много голяма наша мечта, на българите в Унгария. Срещу църквата, в общия наш църковен двор, ще бъде официално открит Българският културно-образователен център в Унгария. Така се оформя една малка България в сърцето на Будапеща", съобщава пред БТА д-р Данчо Мусев, българин от Унгария, председател на Българското републиканско самоуправление в Унгария.

Снимка: Българско републиканско самоуправление
Българите в Унгария, обединени в различни дружества, излизат с единна листа на изборите за национални самоуправления на малцинствата. Това е така вече 15 години. А на 9 юни тази година, когато в Унгария гласуват на избори за Европейски парламент и за местни органи на властта, унгарците от националните малцинства ще гласуват и за представители на самоуправленията, информира още Данчо Мусев. 
По закон, от 1995 г. на малцинствата се осигуряват права, които са залегнали и в Конституцията на Унгария. В страната има 13 официално признати малцинства. Хората с български корени в Унгария са около 6000, за изборите са се регистрирали около 2000 души. Българите имат свой културен дом тип читалище в Будапеща още от 1957 г. Преди това основаното през 1914 г. Дружеството на българите в Унгария издига и българска църква през 1931 г. Всичко това е станало с даренията на български градинарски семейства, припомня д-р Мусев.

Вижте процеса по изграждането на Българския културно-образователен център: 


На 25 май от 15:00 часа, местно време, в Будапеща нашите сънародници отбелязват тържествено и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В традиционния гала концерт участие ще вземат деца от Българската детска градина, Българското училище за роден език, танцовите състави "Росица", "Биляна" и "Янтра", групата за автентичен фолклор „Зорница“. Ще има и хоротека с оркестър "Славия", информират от Българското републиканско самоуплавление в Будапеща.  

Снимки: Българско републиканско самоуправление


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15