Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край Гара Бов - великолепие в прегръдките на Стара планина

10
Снимка: Миглена Иванова

В обятията на Западна Стара планина сред живописното Искърско дефиле се намира село Гара Бов – изходна точка за няколко туристически маршрута. Пленителните природни гледки и високите величествени варовикови скали правят този район изключително популярен сред начинаещи и напреднали туристи и катерачи.


Името на село Гара Бов, както и на близкото село Бов, се свързва с легенда от далечния XIII век. През 1206 г., след смъртта на Балдуин Фландърски, плененият френски рицар Сен дьо Бьов бил заселен от цар Калоян на тези земи. Там французинът издигнал крепост и до днес двете селища пазят спомена за името му.

Ако обичате да се наслаждавате на ромона на водата, ще ви бъде приятно да поемете по течението на Старата река, чието корито е пресечено от множество прагове, придаващи на реката романтично очарование.


Пътеката ще ви изведе към една от популярните забележителности на този район – 40-метровия водопад "Под камико".


В близост до водопада се намира красиво скално образувание, наречено "Камината".  Високата 12 метра "камина" е резултат от дългогодишното изветряне на скалите.


Тук-там из района са пръснати селца и махали.


В село Бов с изумление ще откриете улица на името на легендарния Рони Джеймс Дио. Тя едва ли фигурира в официалните регистри. Най-вероятно табелката е поставена от местен фен на американската рок звезда.


А в някоя от запустелите къщи в района може да ви посрещне изведена на паша крава, потърсила спасение от огнените слънчеви лъчи.


Привлекателен за любителите на природни красоти извън популярните маршрути може да бъде връх Колибището, увенчаващ меките склонове на възвишение, подобно на триъгълник. Трудност при изкачването му не е височината, а липсата на пътеки. Затова пък усилията на упорития турист се възнаграждават с райска панорама от най-високата точка.


При повеите на вятъра листата на старите гори наоколо ще ви нашепват истории от отдавна отминали векове, толкова далечни, че трудно ще ви бъде да повярвате в тяхната правдивост.Снимки: Миглена Иванова


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Из красотите на Земенския (к)рай

В Западна България, на около стотина километра път югозападно от София, разположеният на брега на река Струма град Земен и околностите му не са сред най-популярните дестинации за туризъм у нас, но интересът към този край през последните години..

публикувано на 07.05.24 в 12:35

Пролетна разходка в София

Великолепни цветни аромати се носят из българската столица през пролетта, а птичките в парковете сътворяват истински пролетни концерти... Наслада за сетивата!  Централната градска част е изпъстрена от цветни картини...

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Кукерските празници в Родопите

От днес започват Великденските пости. По традиция, в дните преди началото на периода на въздържание и духовна концентрация, в много части на страната се провеждат кукерски карнавали.  В родопското село Дедево с кукерски игри посрещнаха..

публикувано на 18.03.24 в 10:15