Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Малката русалка" оживява на сцената на Софийската опера и балет

Снимка: Балетна школа „Маша Илиева“

В навечерието на 1 юни деца от Балетна школа "Маша Илиева" ще представят "Ариел" – спектакъл, вдъхновен от любимия анимационен филм "Малката русалка". Представлението е на 29 май от 19:00 ч. в големия салон на Софийската опера и балет.

Както е известно, пълнометражната анимация на "Дисни" е направена по едноименната приказка на Х. Кр. Андерсен, но само донякъде. Добавени са персонажи, променена е характеристиката на героите и преди всичко – приказката е увенчана с хепиенд. Именно тази версия е в основата на спектакъла, който предстои да видим. Повечето роли – на Ариел, Малкото раче, русалките и пр. – изпълняват възпитаници на Балетна школа "Маша Илиева". А в образите на Цар Тритон, Принца и Вещицата се превъплъщават артисти от балета на Софийската опера.

Спектакълът е посветен на 50-годишнината от създаването на Дом на културата "Средец", където през 1995 г. е основана и Балетна школа "Маша Илиева". В годините през нея са преминали може би хиляди деца, чието обучение е поверено на изтъкнати балетни педагози, призвани да градят у своите възпитаници усет към красота и изящество, чувство за ритъм и изискано поведение, а представленията им са празник за публиката.

Маша Илиева

"Хората, които са израснали при мен, не е задължително да останат при мен. Задължително е да останат с добър спомен за балета" – казва днес  проф. д-р Мария (Маша) Илиева – едно от най-ярките имена в съвременния български балет, основател и художествен ръководител на школата.

Като примабалерина на Софийската опера и балет  (от 1990 г.) тя е танцувала всички главни роли в "Лебедово езеро", "Жизел", "Лешникотрошачката", "Дон Кихот" и много други. Днес тя е репетитор на балетния състав там. Проф. д-р Маша Илиева успешно работи и като преподавател в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров”.  Според собствените ѝ думи, образованието, което е получила е в основата на нейните артистични постижения, а по-късно – и на успехите ѝ като педагог. На въпроса, какво хората трябва да знаят за нея, отговаря така:

Маша Илиева
"Завършила съм Академия "Ваганова" – разказва проф. Илиева. – Това е най-известната балетна академия в света, най-популярната, най-уважаваната. Разбира се, има защо. Тази академия, от създаването ѝ до наши дни, е дала  най-известните балетисти по света. Всичко това е свързано и с моята педагогическа дейност впоследствие. Завършвайки академията, аз не останах в Русия, независимо че имах такова предложения. Завърнах се в България и започнах работа в Софийската опера и балет. Много скоро станах солистка, по-късно и прима балерина. Започнах и педагогическа дейност. Предложиха ми да създам балетна школа в Дом на културата "Средец", паралелно започнах да преподавам в Националното училище за танцово изкуство. Беше началото на 90-те години. В "Средец" започнах да се уча какво е това любителско изкуство, но предадено по професионален начин – т. е. знанията, които съм придобила, трябваше по някакъв начин да бъдат адаптирани за тези малки деца ( 3-5 годишни) Това, което направих, може би за първи път в България е, че създадох групи за възрастни любители. Именно в Дом на културата "Средец", започнаха да се записват хора на възраст над 20, дори над 30 години. Любителското балетно изкуство стана много популярно и започнаха да се появяват конкурси, които са далече от идеята на високия професионализъм. В началото бях силно против децата да ходят на такива форуми, но след това промених мнението си. Възпитаниците ни имат вероятно стотици награди от подобни  състезания. В школата съм подготвяла също участници във Варненския балетен конкурс, както и за големия конкурс  Youth America Grand Prix, създаден в САЩ за непрофесионалните школи. Първите етапи на този конкурс се провеждат в различни страни на Европа и Азия. Децата от моята школа имаха възможност да се явяват на тези квалификации, като най-голямото ни постижение е Румелина Дилчева, която достигна до финалите в Ню Йорк. Няколко мои възпитанички спечелиха награди от Варненския балетен конкурс – всички са бронзови, между другото. Имаше и международен конкурс "Малки звезди" в София, където деца от моята школа спечелиха няколко първи места и една голяма награда. Честно казано, много рядко се хваля с тези неща, понеже намирам наградите и признанията за нещо съвсем нормално. Често ме канят да водя майсторски класове или като член на жури у нас и в чужбина"- споделя Маша Илиева за пътя си на педагог.


Вижте още събития и теми, свързани с 50-годишнината от създаването на Дом на културата "Средец":


Снимки: Балетна школа „Маша Илиева“, Личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29