Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Снимка: БНР

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са няколко – Голямата награда, Награда на слушателите, Награда за дебют и Участие във фестивала "Евросоник" в нидерландския град Грьонинген.

Големият победител в категорията "Нова българска поп и рок музика" се избира от авторитетно жури, включващо композитори, певци, автори на аранжименти, автори на текстове и продуценти. Той ще има възможност да запише нова авторска музика във Второ студио на БНР на стойност до 12 000 лева, финансирана и продуцирана от обществената медия.

Кои са тазгодишните отличени, ще научим на галаконцерта, който се провежда тази вечер, 30 май, в Sofia Live Club. Тогава ще бъде обявен и победителят в категорията "Евросоник". Организаторите на най-големия европейски шоукейс фестивал за съвременна поп и рок музика – "Евросоник", вече са избрали кой ще представи страната ни в Грьонинген (Нидерландия) догодина сред няколко родни кандидатури – heptagram, Innerglow, Kottarashky & The Preachers, Peyotoff и Woomb. Интересът към участие в събитието е голям, тъй като там присъстват представители на европейски лейбъли, мениджъри на клубове и медии, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), част от който е и Българското национално радио.

Преди година за представител на България в Грьонинген беше избрана формацията TRIGAIDA (ТРИГАЙДА)– името е измислена от музикантите ѝ дума, съчетаваща броя на участниците с българския народен инструмент гайда. Триото в състав Ася Пинчева – вокали, Георги Маринов – Хорхе – диджериду и гайда, и Иван Шопов – електроника и продуциране - представят по неповторим начин български фолклор чрез естетиката на електронното звучене. Слушаме "Слънцето трепти" от дебютния им албум "Елате" от 2021 г.


Снимки: БНР, Trigaida

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15