Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Молдова с поклон пред подвига на Христо Ботев и героите на България

| обновено на 02.06.24 в 16:08
Снимка: Научно Дружество на Българистите в Република Молдова

Знаете ли, че в Молдовската столица Кишинев има улица, наречена на Христо Ботев? Точно там, на около три километра от центъра на града, се издига внушителен паметник на българския поет, революционер и общественик, загинал във Врачанския балкан на 1 юни 1878г..

Българите в Молдова с поклон пред подвига на Христо Ботев и героите на България

На 2 юни 2024 г. от 11.00 ч. местно време пред монумента на Ботев се проведе тържествена церемония по случай 148-годишнината от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България – научаваме от Българската Община в Република Молдова, които съвместно с Научното дружество на българистите в Молдова отправиха покана към всички, в чиито вени тече българска кръв да се включат в митинга.


Паметникът с лика на Христо Ботев и изписаните крилати слова: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" е открит през 1977 година в молдовската столица и е вторият най-значим български монумент там след паметника "Шипка".

Паметникът на Христо Ботев в Кишинев, Молдова

"Този паметник се намира на над 550 км от родината на Христо Ботев, но е посрещнат и ценен с не по-малка любов и с не по-малко родолюбие", изтъкна вицепрезидентът Илиана Йотова по време на официалната церемония по откриването на обновеният монумент през 2023 година, в навечерието на Деня на народните будители.

Нина Топалова и Димитър Барбаров, БОРМ

Българите в Молдова с поклон пред подвига на Христо Ботев и героите на България

Вижте още:

Снимки: Научно Дружество на Българистите в Република Молдова, БТА,Facebook/Асоциация за развитие на българската общност в Молдова



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20
Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.   в сградата на спортен к луб..

публикувано на 18.06.24 в 12:55