Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В училище „Христо Ботев“ в Братислава

Когато и ученици, и учители са в час!

Директорът Николай Йорданов пред Радио България

15
Училище "Христо Ботев" - Братислава
Снимка: Красимир Мартинов

Преди повече от 75 години възниква нуждата децата на българските градинари в Словакия да се обучават, но някъде, където в едно с останалите науки, да успеят на бащиния си език да научат историята и културата на народа си. Така българи от Нитра, Комарно, Банска Бистрица, Прешов и Кошице решават да изградят свое училище. Всички те даряват частица любов от себе си, но и немалко парични средства, за да го има школото.

А днес средното училище "Христо Ботев" в Братислава привлича както българчета, така и деца от други националности – словаци, унгарци, украинци, руснаци... 


„Когато е основано през 1948 година училището, само трима са били учиниците му – разказва ни настоящият директор на училище „Христо Ботев“ в Братислава Николай Йорданов. През 1995 г. от основно то е преобразувано в средно, а от 2005 г. е част и от словашката образователна система. За разлика от другото българско държавно училище зад граница - това в Прага, ние работим както по българската, така и по словашката система. При нас словашкият език е първи чужд. Факултативни предмети са и История, и География на Словакия. Т.е. - от една страна - нашите ученици изучават всички предмети, както е във всяко училище в България, без никакъм компромис - каквато е математиката в Първа английска гимназия в София, такава е и математиката при нас, какъвто е английският във Втора английска гимназия, такъв е английският и тук. От друга страна - какъвто е словашкият в словашкото училище, такъв той е и в нашето, дори при нас той е на по-високо ниво, защото имаме повече часове.“


Третият език, който всеки възпитаник на Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава задължително усвоява е английският. За високото ниво на обучение говори фактът, че българското училище редовно попада в Топ 5 на словашките средни училища. Рейтинговата система се гради на базата на резултатите от зрелостните изпити. А успеха на учениците си Николай Йорданов обяснява както с личната им мотивация, така и с прагматичното им решение да се явяват вместо на четири задължителни матури, както е в словашкщите училища, само на две  - в нашето. Освен това, заради разликата в образователните системи, учениците в българското училище са по-напред с учебния материал.


„Ние сме с приблизително 2 години по-напред от тях. Нашите деветокласници знаят повече техните деветокласници, които по математика, биология и химия, например, са на ниво наш 7 клас. И, когато един наш деветокласник кандидатства след 9 клас, той е направо гениален. Защото в словашките училища се занимават с дроби, докато нашите деца в 9 клрас вече решават системи уравнения с две неизвестни от втора степен. Ние имаме повече от 20 ученици, които пътуват от Австрия, от Унгария и от други населени места в Словакия, отдалечени на 20 – 30 км от Братислава. Това са 1/5 от всичките ни ученици. Т.е. представете си каква трябва да е мотивацията им, за да стават всяка сутрин в 5:00 часа, за да са в училище в 8:00?! При нас взаимоотношенията са много добри, както между самите ученици и между колегите, така и между учител и ученик. Тук не правим компромиси и децата знаят, че могат да разчитат на справедливост – и отличникът ще получи двойка, ако не знае, и двойкаджията ще получи шестица, ако положи усилия и покаже резултати.  На това се дължи и доброто ни представяне в словашката рейтингова система. Само си представете – словашки ученици, които на матурите по български език изкарват оценка над много добър. Това е невероятен успех. А ние винаги сме имали среден успех „много добър“ по български език“.


Друга предпоставка за успех са малките паралелки в училището ни в Братислава. За разлика от училищата в България, където има по 25-30 ученика в клас, в него броят на децата в паралелка е между 10 и 17. Това позволява на учителите да прилагат много по-добре индивидуалния подход на работа.

„И сега един учител, когато дойде тук, той още първата или втората година знае, че Томаш ще сгреши тези две дроби, когато ги смята. Знае, че когато спряга глаголи, Матей ще обърква твърдо „и“ или меко „и“ в края на думата. Т.е. ние ги познаваме до такава степен, че родителите им ни се доверят напълно, което е много важно“.

Портрет на Ботев, дело на ученик от училището

Не на последно място самите преподаватели учат от учиниците си, признава ни директорът на училището и преподавател по математика, физика и информатика.

„Защото нашите деца поддържат и нас млади – казва Николай Йорданов. - Но те ни предизвикват и да следваме тяхното темпо. Например, също като тях, ние трябва да занем какво е актуалното течение в музиката, която слушат, ние трябва да сме в час с изкуствения интелект в колите, в телефоните… Е да, разбира се, едни от нас на 40, други на 30, 50 или 60 години. Но, искаме или не искаме трябва непрекъснато да учим. Защото тези 12 ученика в клас, след като са се прибрали вкъщи, са отворили словашката електронна платформа за образование „Смарт бук“ или пък нашата „Уча се“, или са влезли в съответната дигиталната раница през министерството на образованието. Там вземат, че прочетат няколко любопитни факта, дойдат в училище и ни засипват с въпроси, защото сме им им насреща. Ние съответно трябва да реагираме веднага на въпросите им. 


Колкото те четат вкъщи вечер, толкова и ние се самообучаваме. И постоянно си звъним с колегите и се питаме - ти прочете ли това, прочете ли онова... И си живеем с нашите си проблеми, за да могат децата да са добре. Но, ако сега спрете някое дете навън и го питате без аз да съм там, те ще ви кажат, че нямат въпрос, на който да не са получили отговор от учителя си. И сега аз, заради тях, имам профил в ChatGPT, защото те там всички имат профили и се опитват да си пишат есета през него (смее се). Най-много ми харесва, че в последните 7-8 месеца ползват този ChatGPT и в трите езика, които се изучават при нас – български, словашки и английски. И правят сравнения - лингвистични и всякакви други -  между това как този чат бот им е отговорил в единия език, а как в другия или в третия. И, за да поддържаме ниво, тук непрекъснато нещо се работи. Няма свободен следобед. Ето и днес учителите ни имат обучение - за работа в мултикултурна среда. Защото имаме деца от Словакия, от Украйна, от Унгария, от Австрия… И трябва да сме в час!“. 

Снимки: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български деца в Брюксел посещават часове по роден език в белгийската библиотека "София"

Деца от Българското училище “Пейо Яворов” в белгийската столица учиха български език и литература в библиотека "София" в Скарбек, Брюксел. По инициатива на училището и със съдействието на завеждащия българската секция в библиотеката Арон Вилем..

публикувано на 24.06.24 в 14:54
Аня Терзивец

На загинали в Украйна българи посвещава проект Аня Терзивец

Много етнически българи се сражават на фронта в Украйна. За съжаление вече има доста загинали. Това каза пред агенция "Фокус" Аня Терзивец – водеща на предаването "Гласът на българите" по обществената телевизия в град Одеса, шеф редактор на редакцията по..

публикувано на 23.06.24 в 11:52

Торе дел Бурго - малката България в испанска Гуадалахара

Торе дел Бурго e селото в Испания, в което живеят най-много чужденци. От всеки 10 души 9 са чужденци, най-голяма част от тях - българи. Поради тази причина почти на шега наричат селото с около 600 жители, намиращо се на около 100 километра от Мадрид, в..

публикувано на 23.06.24 в 10:27