Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на район Тараклия проведе срещи в София

Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с председателя на район Тараклия в Молдова Лазар Дерменжи и началника на Службата за външни отношения на района Степан Карамалак. Те обсъдиха взаимодействието на българската общност в Молдова с българските държавни институции и теми като образование, култура и наука, съобщи БТА.

Дерменджи се е срещнал и с директора на аенцията за българите в чужбина Райна Манджукова, като е благодарил за организирания през април безплатен курс за професионално развитие на директорите от училищата в Тараклия, който се проведе в Благоевград. Манджукова отбеляза, че външно министерство и други български институции приемат заявления за различни проекти за финансиране всяка година, а качеството на подаденото заявление определя кой ще спечели подкрепа.


С директора на отдел "Азия и Източна Европа" Иван Павлов, във Министерството на външните работи Дерменджи е обсъдил и преобразуването на Тараклийския университет във филиал на Русенския университет, както и предоставената финансова помощ за довършване на строителството на нов хранителен блок в лицея в град Твърдица.

Вижте също:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В италианския град Брунате почетоха паметта на Пенчо Славейков

С тържествена церемония в град Брунате беше отбелязана 112-ата годишнина от смъртта поета Пенчо Славейков. Честването под патронажа на Генералното ни консулство в Милано беше организирано от италианската община и Българо-италианската асоциация..

публикувано на 26.06.24 в 13:36

Зденка Тодорова с премиера на новата си книга “Любимият полк” в Цариброд

Зденка Тодорова – журналист и писател, ще представи тази вечер в Народната библиотека “Детко Петров” в Цариброд най-новата си книга “Любимият полк”, съобщи мултимедийният портал на български и сръбски език ФАР. Книгата е посветена на 120-ата..

публикувано на 26.06.24 в 09:20
Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36