Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Големият въпрос на тези избори – ще надделее ли протестният вот?

Христина Карагеоргиева от Нидерландия: Избирателната активност говори за неспособността на политиците ни да организират обществен дебат относно мястото на България в ЕС

Христина Карагеоргиева
Снимка: личен архив

"Ако трябва да направим съпоставка между България и Нидерландия, и двете държави в последната година изпаднаха в тежка ситуация, свързана с невъзможността да се състави правителство. Наложи се да се прибегне до изключително трудни коалиции и това няма как да не се отрази на настоящия вот" – казва политологът и бивша колега от Радио България Христина Карагеоргиева, която от дълги години живее в Нидерландия. Свързахме се с нея в началото на днешния изборен ден, за да коментираме темите от дневния ред, които намериха и НЕ намериха място в кампанията на кандидатите за власт.

Според Карагеоргиева все повече избиратели у нас и в ЕС прибягват до протестен вот, а сред причините е натрупването на поредица от кризиикономически, здравни, политически и др. Тези сътресения разкриха затрудненията на държавите членки да си сътрудничат и по бърз и ефективен начин да решават проблемите на обществото. "Това даде възможност на много от популистките партии да се състезават за протестния вот на гражданите, понякога твърде успешно"  – каза Христина Карагеоргиева и добави:

"В България от години битува схващането, че Европа е нещо външно, а Брюксел се възприема често в смисъла на своеобразен "Голям брат", или като аналог на Брежнев – председателя на върховния съвет на СССР, който отнякъде отдалеч ни налага решения, на които ние да козируваме. Това в голяма степен подкопава доверието на българския избирател и изобщо на хората, които се чувстват изоставени от политическата класа в последните 20-ина години. И те са склонни да прибягват към не чак толкова престижни, не чак толкова деклариран пред агенциите вот в последния момент. Свидетели сме на възхода на популистките партии през последните години. В момента наблюдаваме нещо много сходно в цяла Европа. А то е, че либералните партии, които доскоро се представяха добре, всъщност може би ще са най-големият губещ в тези европейски избори."


Традиционно много ниската избирателна активност, особено на изборите за Европейски парламент, е тревожен знак за цялата ни политическа система, смята Карагеоргиева. Тази тенденция говори за неспособността на политиците ни да организират обществен дебат относно мястото на България в ЕС. Много българи не искат да гласуват, защото са апатични или гневни на системата.

"От тях може да дойде голяма изненада, защото в последния момент те могат да решат да гласуват най-вече за партии, носители на негативен и наказателен вот. От друга страна, имаме проевропейски настроените избиратели. Те възприемат ЕС като едно голямо семейство, в което решенията се взимат с консенсус въз основа на споделените европейски ценности. Тези хора обаче бяха малко или повече объркани от вътрешнополитическите развития в последните две години, включително от невъзможността на политическата ни система да създаде еднородно правителство, така че може да очакваме изненади и от тях."

Настоящите избори са много важни, защото в момента е под въпрос бъдещето на ЕС по начина, по който той е формулиран от самото си основаване, заключава Христина Карагеоргиева от Нидерландия.

Вижте също:


Снимки: Pixabay, ЕПА/БГНЕС, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Скопие твърди, че България няма проект за жп връзка по Коридор №8 Изграждането на жп линията от Крива Паланка до България по Коридор №8 може да загуби финансирането от ЕС, поради непроведени търгове и несключени договори. Това пише в..

публикувано на 28.06.24 в 10:30

Президентът няма да ръководи българската делегация на срещата на НАТО

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от президентството. Държавният глава не приема..

публикувано на 27.06.24 в 18:35

Срещите с най-малките партии слагат край на консултациите при президента за съставяне на кабинет

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Тази позиция изрази председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на..

обновено на 26.06.24 в 16:59