Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Изборният процес в Австралия протича нормално при по-ниска избирателна активност, но с интерес от младите българи

7
Изборната секция в Бризбън
Снимка: личен архив

Изборите в Австралия протичат спокойно, без констатирани нарушения, но и при по-ниска избирателна активност сравнено с предходните избори за народни представители и президентска двойка. Тази година на Зеления континент изборните секции са с две по-малко. В Нова Зеландия секция в Крайстчърч не отвори и сънародниците ни там могат да упражнят правото си на глас само в най-големия град Окланд. В Австралия не се сформира секция в Аделаида, и така възможността да упражнят правото си на глас сънародниците ни имат в петте големи града – Сидни, Мелбърн, Пърт, Бризбън и в посолството ни в столицата Камбера. 

Изборната секция в Мелбърн

Причината отново се крие в по-слабата активност от страна на българската общност тук, казва специално за Радио България Манчо Манев, член на изборната секция в най-големия австралийски град Мелбърн. Присъствието на българите като цяло в Австралия и в Нова Зеландия е доста минорно, уточнява той и допълва, че  не можем да се сравняваме с големи общности като македонската или гръцката. „Например в Мелбърн има над 300,000 гърци и това е нещо огромно.“. Три часа преди края на изборния ден в Мелбърн, (13 часа българско време) пусналите своя вот са 80 души.

„Сред хората тук вече се вижда изборна умора. Чуват се между тях подмятания- Дано да не се видим пак след няколко месеца по същия повод. Повечето са мотивирани да гласуват за една обединена и по-силна България. Надяват на положителен изход и на съставяне на правителство, но времето ще покаже.“- каза за Радио България Манчо Манчев. За пореден път той е пряко ангажиран с политическото бъдеще на родината, определяно от гражданите й. След поставения рекорд по брой на гласоподаватели в секцията през 2022 година – 135 души, през април 2023 те са били едва 87, а днес трудно може да се очаква по-висок брой предвид факта, че понеделник е официално почивен ден в Австралия и много хора са заминали на кратки семейни почивки уточнява Манев. Въпреки големите разстояния и днес, за да стигнат до избирателните урни, е имало наши сънародници, които са пътували повече от два часа в едната посока и това според българинът е достойно за уважение.


„До момента гласуваха, както и възрастни българи над 80 години. Така  забелязваме днес и много младежи, които за пръв път упражняват правото си на глас в Австралия, което ни дава една надежда, че сред младото поколение този въпрос се дискутира и тях ги интересува какво се случва в България.“

Изборът на нов Европейски парламент, част от който е и България, не е актуален сред сънародниците ни в Австралия. Предвид законовите изисквания за уседналост право на вот за ЕП имат само българските граждани с постоянно пребиваване на територията на ЕС, а на Зеления Континент те могат да го упражнят в секцията към посолството ни в Камбера.

Лъчезар Петков е наблюдаващия изборния процес в Мелбърн от България

„Няколко човека само попитаха дали днес са изборите и за Европейски парламент. Повечето от тях даже не бяха осведомени и не знаеха за него.“- казва Манчо Манев, който въпреки всичко се надява след 10 юни 2024 година да види една „обединена, силна и гледаща в бъдещето, заедно с Европа България на младите хора. България на иновациите.“

Калина Богданова

Четири часа преди края на изборния ден избирателната активност и в третия по големина австралийски град Бризбън е значително по-ниска от предишните парламентарни и президентски избори. „49 човека са гласували до момента, което бих казала, че е около 20% по ниска избирателна активност.“ казва за Радио България Калина Богданова, зам. председател на секцията.  

„Хората, особено тези, които живеят от много години в Австралия, наистина им е много трудно да се следят всички политически процеси в България. Те са твърде динамични. При четиригодишен цикъл нещата са доста по-лесни и организирани, но при три, шест, деветмесечни интервали на избори наистина, когато си зает с живота си тук е доста трудно да разбереш, че дори си има избори в България. Всъщност до много хора не стига тази информация. Това е една от причините за ниската избирателна активност тук. Другата причина е че вече има  голяма доза апатия, ето ние идваме един, два, пет пъти да гласуваме, а нищо не се променя. Предполагам, че това го има и в България. И в този смисъл профилът на избирателите тук са от една страна хора, които са твърдо убедени в смисъла на демокрацията и по скоро задължението да гласуваш, като твое гражданско задължение. Другата група са българи, които са тук на гости на свои приятели, семейство и просто искат да упражнят правото си на глас. И разбира се ние, които живеем в Австралия, които сме запалени по идеята за демокрация.“- казва ни Калина. 

Самата тя живее от близо десет години в Австралия и днес за пети пореден път е част от изборната секция в Бризбън.

„Честно казано, наистина вярвам, че когато един народ се е борил за каквото и да е било човешко право, включително правото да гласуваш, и особено бидейки жена, според мен е наистина безотговорно към себе си и към народа си да избереш да не упражни това право. От друга страна вярвам, че моят много, много, много малък принос може да направи България една идея по-добра.“ 

За Калина Богданова по-добра България означава европейска, демократична и не корумпирана държава. Надява се личностите, които ще „назначим“ днес в бъдещето Народно събрание да бъдат културни и ерудирани хора, които ще взимат решения не под натиска на партийните си ръководители, а от идеята за това в каква държава те искат да живеят и най-вече в каква държава искат да живеят бъдещите им поколения. „Защото всяко решение, което вземаме днес има отражение върху бъдещето ни десетилетия напред.“- казва българката.  

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37