Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Мартина Шопова от Виена: Хем има интерес към изборите, хем ужасно отегчение и несигурност

Изборният ден в австрийската столица протича спокойно

Снимка: Pixabay

Изборният ден на българите във Виена, които гласуват за национален и европейски парламент протича спокойно, съобщи за Радио България сънародничката ни Мартина Шопова. Тя е част от Секционната избирателна комисия, разположена в Постоянното представителство на Република България към ООН и останалите международни организации.

В началото на изборния ден е имало известен проблем с единствената машина, разположена в секцията, но той е бил отстранен и избирателите могат да гласуват спокойно както на машина, така и на хартия. Що се до мотивацията на хората да гласуват днес, Мартина посочи:

"Аз съм част от една малка общност от доброволци, ангажирана с организацията на изборите. Затова вероятно не съм добър показател за общото мнение, но хората около мен, ще гласуват убедено. Не зная дали това е тенденцията за всички българи в Австрия, но това, което дочувам е, че хем има интерес към изборите, хем ужасно отегчение и несигурност дали тези избори наистина ще бъдат последни."

Сънародничката ни във Виена коментира и въпроса, доколко кандидатите за депутати за евродепутати успяха да достигнат до избирателите в австрийската столица със своите послания:

"Във Виена, смея да кажа, бяхме разглезени, защото няколко партии организираха срещи със сподвижници и хора, които са заинтересувани от политиките им тук. Затова през последния месец имахме възможност да се срещнем с политически лидери на живо или онлайн, така че ми се струва, че общността ни в Австрия, не би трябвало да има повод за оплаквания от гледна точка на това, дали им е обърнато достатъчно внимание. Който е искал, е научил, че е имал възможност да се информира от извора."

Снимки: Pixabay, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37