Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Българските избори в Белгия – вот за победител или коалиция

Сънародниците ни с двойно гражданство там не могат да избират български представители в ЕП

Сибила Стоянова
Снимка: личен архив

При необичайно слънчево време протича изборният ден в Брюксел, научаваме от Сибила Стоянова, секретар на една от двете изборни секции, отворена в посолството на България в белгийската столица и от общо 16 в страната домакин на Европейския парламент. Колко са българите в Белгия трудно може да се каже, но по статистически данни, изнесени от МВнР, към 2021 г. официално регистрираните български граждани в Белгия са 43 104. Немалка част от тях работят в европейските институции и представляват лицето на страната ни в законотворчеството на Европа.

"До момента, в двете секции в посолството на България са минали малко над 100 души, но държа да уточня, че това не е най-посещаваната секция тук. Самото посолство се намира извън центъра на града и е по-труднодостъпно, но въпреки това хората са тук и опашката не свършва, което е добър знак. Виждам позитивни хора, които имат желание да упражнят правото си на вот, много семейства с малки деца. Има някаква положителна енергия, бих казала и интерес към тези избори" – споделя сънародничката ни пред Радио България.

Това са шести поредни български избори за Стоянова като част от изборна секция в Белгия, но първи във формат "2в1" – за избор на Народно събрание и Европейски парламент.
 "В чисто технически план е леко смущаващо и объркващо, защото трябва да се попълнят две декларации. След това има два различни списъка, съответно две бюлетини, което е леко затрудняващо и по-трудоемко за хората, които участват в подготовката на изборите. А иначе това, че има смесен вот, от гледна точка на спестяване на разходи за провеждане е добър вариант, при положение, че така или иначе те трябва да се проведат." 


Активност и по отношение на двата вота сред сънародниците ни отбелязва Сибила Стоянова. Преди време за Радио България тя каза, че в Брюксел има група българи, които наистина се чувстват ангажирани и от много години не само участват активно в подготовката на изборите, но и информират съгражданите ни за политическата динамика в България. Днес тя прави и едно важно уточнение.

"Много от българите, които имат двойно гражданство – българско и белгийско – не могат да гласуват за български евродепутати, защото те са задължени по белгийското право да гласуват за местните евродепутати. И Белгия, както и България, е страна, в която гласуването е задължително, така че тези българи с двойно гражданство, които вече са упражнили правото си на глас в Белгия, не могат гласуват в българските евроизбори и съответно гласуват само за националния ни парламент." 

Голяма предизборна кампания в Брюксел за европейските избори не е имало, признава Сибила.


 "Единствено, което мога да кажа е, че Европейският парламент сам по себе си имаше много инициативи, с които се опитваше да запознае гражданите с европейските избори. За това дали има значение гласът на хората, какво е значението му, какви са правомощията на парламента, какво може да се направи, как да стигне по близо до гражданите. Аз самата работя в Европейския парламент и дори лично се ангажирах с много от инициативите за поляризиране вота – да покажа на повече мои приятели, че има смисъл и има значение да гласуват, да им покажем предимствата от това да сме членове на Европейския съюз. В тази връзка смятам, че за хората, които имат желание и интерес да научат повече, имаше много и  интересни материали под формата на занимателни куизове и всякакви други инициативи, които наистина предлагаха приятни начини за научаване на функционалността на ЕП." 

И като вътрешен човек Стоянова е категорична, че дебат много или малко са 17 български депутати на фона на 720-местния европейски парламент няма.

"Самият брой на депутатите от една държава няма абсолютно никакво значение, тъй като Европейският парламент е разделен на партии. Тук, както и в националния парламент, има различни политически групи и след като депутатите от всяка държава членка бъдат избрани, те ще попаднат в конкретната група от тези политически партии. Там ще бъдат смесени с всякакви други депутати и българските депутати ще станат част от едно цяло - Европейският парламент. По този начин те в много малко случаи действат заедно, защитавайки по този начин българския интерес, както може би си го представяме, защото Европейският парламент е парламент на всички европейските граждани." 

Снимки: личен архив, ЕПА /БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20