Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Преди да гласуват в Букурещ българи играха хоро

Снимка: БТА

Хоро се изви преди обяд пред единствената секция в Румъния, където българите могат да гласуват за 50-о Народно събрание и за Европарламент. Тя е разположена в сградата на Посолството на България в Букурещ. 57 българи от София, Велико Търново, Монтана, Разград, Шумен, Добрич пристигнаха в Букурещ с автобус от тиймбилдинг в Сибиу. Преди да упражнят правото си на глас, те се хванаха на хорото и озвучиха с български ритми улица “Рабат”, където се намира дипломатическото представителство, предава БТА. 


По-рано през деня и голяма група от Българския национален отбор по футбол до 18 години гласува в секцията в Букурещ. Вотът в българската секция в Румъния се осъществява чрез хартиени бюлетини, без машини. Традиционно в избирателната секция в Букурещ гласуват около 200 човека. На 9 юни в Румъния освен евровот се провеждат и местни избори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29