Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Красимира Обретенова, Нидерландия: Българите не осъзнават отговорността за бъдещето на страната си

Гласувайте, за да не дадем възможност да досъсипят България, призовава тя

Снимка: БТА

Тези избори се отличават от останалите не толкова заради съвпадението на вота за национален и за европейски парламент, но и защото ще зададат посока, която заради ситуацията в международен план – войните в Украйна и в Близкия Изток и предстоящите избори в Съединените щати – може да донесе последствия, засягащи буквално всеки гражданин. Затова и един от основните въпроси, отнасящ се до всички българи независимо от тяхното местоположение, е дали осъзнават съдбовността на своя глас или отново ще останат пасивни.

През 2018 г. Красимира Обретенова емигрира в Нидерландия, за да спаси дъщеря си, родена с увреждания. Заради ограничения достъп до т.нар. ентерална храна тогава Пасионария тежи едва 24 кг, а днес получава пълноценни грижи в дневен център в една от най-богатите европейски страни. Като бивш журналист и активен гражданин Красимира следи политическия живот в страната ни и световните събития, които ни тласкат към зачеркнати в надеждите ни за по-добър свят времена.

Красимира Обретенова

"Мисля, че не се осъзнава, защото българинът не гледа в перспективапо-далече от собствения си хладилник, двор, град". Така лаконично отговаря тя на въпроса за важността да бъдем активни граждани. И започва малко по-отдалеч:

"Преди 6-7 годна влязох във фейсбук групи на българи, живеещи в чужбина, за да се ориентирам в избора си къде да емигрирам и впоследствие останах в тях. Основният тъжен извод, който може да бъде направен, е че сънародниците ни зад граница в основната си част са се опаковали в патриотарщина, байраци, потури – някакъв русофилски патриотизъм ги обединява. Каквото е в България, такова е и в чужбина."

Според Красимира Обретенова настоящите избори са от най-голямо значение не само в най-новата ни история, но и от създаването на Европейския съюз.

"Тези избори са изключително важни за стабилизирането и реформирането на Евросъюза, защото определено тази структура се нуждае от реформи, а за България да не говорим – продължава тя. – Опасявам се, че ако европейските институции не осъзнаят заплахата от глобална война, защото тя сега в някаква степен е локална, опасността войната да излезе от Украйна е абсолютно реална и нямам идея докъде би могла да стигне."


Имаше ли обаче кой да обясни натежаващата роля на всеки един от нас по време на предизборната кампания, в която се наситихме на компромати, записи, долнопробни подмятания и уличен език, затова пък нямаше нито един лидерски сблъсък на идеи и визии за общото ни бъдеще?

"Мисля си, че това беше умишлено направено – отговаря Красимира Обретенова. – Българските медии се превърнаха в пропаганден рупор и тяхната работа от много отдавна не е да информират обществото и, ако щете, да коригират тази патологична русофилщина, тази патологична патриотарщина. Иска ми се поне слушателите ни да се замислят защо предизборната кампания се оказа особено напоителна на манипулативни видеа и пропагандни лъжи, фокусирани основно върху една коалиция, което за мен означава, че политическото и мафиотско статукво в България изпитва неистов страх. За съжаление, медиите спомагат за липсата на положителна информационна среда – не само за възможностите за избор, но и за живота и ценностите на обществото ни."

Красимира Обретенова призовава сънародниците ни по всички точки на света да гласуват, "за да не се даде възможност на опасните не просто за бъдещето, а за съществуването на България политически сили да спечелят поредната възможност да я досъсипят".

По думите й, рискът да поемем на Изток е огромен, все така стоят предизвикателствата и по отношение на корупцията и върховенството на закона. "Много се надявам избирателите да гласуват активно, позитивно, защото в противен случай България я чака скачане в пропастта с главата надолу", заключава тя.

Пред нас има само една посока, убедена е Красимира Обретенова:

"Европа, Европейски съюз, европейски ценности. Няма друга възможност и няма друг път. Самият факт, че почти 80 г. на територията на Европа не е имало военен конфликт и ЕС е създал възможности за мирно, благоденстващо и съвместно съществуване говори, че това е най-успешният модел в социален, икономически, политически и геополитически план. Не можем да продължаваме да търсим опора в миналото, което дори не познаваме, защото е манипулирано през 45-те години окупация. Просто трябва да се научим да мислим за настоящето и бъдещето, да мислим не само за себе си, но и за света около нас."

Българите в Нидерлания имат на разположение 24 избирателни секции в цялата страна. В седем от тях може да се гласува с машини. 761 сънародници предварително са заявили, че ще гласуват във вота за Европейския парламент, а 778 са се регистрирали за изборите за българско Народно събрание.

Вижте също:

Снимки: личен архив, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В италианския град Брунате почетоха паметта на Пенчо Славейков

С тържествена церемония в град Брунате беше отбелязана 112-ата годишнина от смъртта поета Пенчо Славейков. Честването под патронажа на Генералното ни консулство в Милано беше организирано от италианската община и Българо-италианската асоциация..

публикувано на 26.06.24 в 13:36

Зденка Тодорова с премиера на новата си книга “Любимият полк” в Цариброд

Зденка Тодорова – журналист и писател, ще представи тази вечер в Народната библиотека “Детко Петров” в Цариброд най-новата си книга “Любимият полк”, съобщи мултимедийният портал на български и сръбски език ФАР. Книгата е посветена на 120-ата..

публикувано на 26.06.24 в 09:20
Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36