Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Веселин Цочев, Цюрих: Политиката на България трябва да е към приобщаване на най-предприемчивите ни хора, които обаче са в чужбина

Снимка: БТА

В Швейцария живее голяма общност от активни и високообразовани българи. Част от тях са студенти или вече са завършили престижния  Политехнически университет на гр. Цюрих, известен още като "Айнщайнов университет". Част от неговите възпитаници отдавна са се установили в Швейцария, а днес гласуват за български парламент в двете избирателни секции, организирани в този швейцарски град. Тук българите нямат право да гласуват едновременно за национален и за европейски парламент, но пък в граничните на Швейцария градове като  Цуг, Базел, Женева, Берн и т.н. сънародниците ни имат право да участват и в двата избора. 

"В секция "Цюрих 2" изборният ден започна навреме, но машинният вот се оказа невъзможен, тъй като машината дефектира и остана възможността да се пусне само хартиена бюлетина" –  съобщава Веселин Цочев, председател на секционната избирателна комисия, който участва и в организацията на предходните 6 вота за български парламент.


"Голяма заблуда е, че няма за кой да се гласува. Всеки трябва да се запознае с програмата на партията, с хората, и да гласува по съвест. В чужбина нямаме право да гласуваме за отделните кандидати, гласуваме само за партия /или коалиция/. Ако бъде въведен в действие избирателен район "Чужбина", то той ще ни позволи да гласуваме за избираеми кандидати, които живеят в чужбина и да бъдат представители на нашата общност, която е извън страната. По този начин ние ще може да имаме избирателен район, в който да можем да гласуваме преференциално за кандидати, които са излъчени от нашата общност. Не може да отпишем повече от 2 млн. българи, които по една или друга причина живеят зад граница, ако искаме тези хора да се чувстват съпричастни към съдбините на България, а те са и много въвлечени да помагат на България.От историята знаем, че едни от най-големите български патриоти са били изгнаници, а такива има и в момента. Тези хора са напуснали България не от добро, но те милеят за България и имат правото да гласуват. Така че тези партии, които искат да лишат българите зад граница от тяхното право да гласуват, това са партии, които не милеят за България. Защото най-активните и предприемчиви наши сънародници напуснаха страната през последните 35 години и тъкмо към тях трябва да е насочена политиката – да ги приобщава и да се опита да ги върне в страната ни. Ако не физически, то поне като инвеститори и като хора, които разпространяват българщината по света и добрия имидж на България."

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българи в Бенин и бенинци, завършили в България

Живко Михайлов, Бенин: Построил съм около 20 нови детски селища в Африка

Българинът Живко Михайлов, който от 38 години живее в Африка, а понастоящем е почетен консул на страната ни в Бенин, Западна Африка, сподели пред БТА, че е участвал в строителството на около 20 нови детски селища в Африка и е ремонтирал между 30 и 50...

публикувано на 22.06.24 в 12:26
Дора Николова Битау

Още една неразказана история оживя благодарение на българчета в Италия

Картините на българската художничка Дора Николова Битау и Национална програма "Неразказаните истории на българите" станаха повод на бял свят да се появи "един нежен, носталгичен, жизнеутвърждаващ документален филм за необходимостта да търсиш и..

публикувано на 22.06.24 в 10:05
„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев

Елегантен букет от български филми показва фестивал в Рим

От днес до 23 юни Рим ще бъде завладян от българско кино. За 17-та поредна година едно от знаковите места на италианската столица – Дома на киното (Casa del cinema) във Вила Боргезе е домакин на "Фестивал на българското кино". Организиран от..

публикувано на 21.06.24 в 16:15