Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Борис Славчев от Рим: Много българи не осъзнават, че сме част от европейския процес

Снимка: личен архив

В Рим изборният ден е започнал спокойно и без опашки, уверява ни живеещият от години в Италия български режисьор Борис Славчев, който вече упражни правото си на глас. Сънародниците ни на Ботуша гласуват за национални и европейски избори в 24 населени места, където са разкрити 27 изборни секции. Най-много секции има в Милано – общо 3, като в две от тях гласуването става и с машини. В италианiката столица гражданското си право българите могат да упражнят в две избирателни секции:

"Засега върви нормално, няма проблеми! Секциите в Рим са както винаги две, и двете са в посолството и са разположени в съседни зали. Така че хората, които живеят в града и околията, могат да изберат в коя от двете на гласуват. Откакто живея в Рим, вече 6 години, съм гласувал на абсолютно всички избори. Нищо не коства! Доста бързо става, организацията е добра,  рядко има опашки, с изключение на изборите по време на пандемията с ковид."

Борис Славчев прави съпоставка между изборната активност в България и в Италия. "Тук хората се оплакват, че тя много е паднала. Преди години към 80% от италианците са гласували на националните избори, но напоследък активността им намаля до 60% . А какво да кажем за България, където тя е още по-ниска!".

"Има разбира се умора, има обезверяване на хората, – казва Борис Славчев. –  Не може на всеки 6 месеца да ходят да гласуват, да идват нови министри, ново правителство, а държавата през това време да е блокирана! Да не говорим за скандалите в предизборните кампании. Тук, в Италия, по същия начин, когато дойдох да живея през 2018 г., имаше  избори. Тогава на двете водещи партии, едната крайно дясна, другата- крайно лява, им отне около месец и половина, за да направят коалиция и правителство. И това правителство продължи около 2 години. Но когато то падна след един скандал, те не се втурнаха да правят нови избори, а точно обратното. В рамките на същия парламент, вътре помежду си, депутатите съумяха да конструират ново правителство със същите хора!"

В България обаче сме свидетели на верижна реакция от предсрочни избори, на буксуващ парламент и оставки на правителства. А всеки предсрочен избор, според Борис Славчев, е свързан с гигантски разход за държавата, като резултатите не водят до очакваната промяна. Защото за 6 месеца не може да се изгради нова партия или да се появи нов лидер, който да преобърне резултатите, твърди Славчев и добавя, че българите би трябвало да се интересуват повече и от европейските избори, от това какви хора ни представят в ЕПи защитават ли националните ни интереси:

"Защото вътре се създават и гласуват законите и политиките на Европа. Но много пъти в България  хората казват "Те от ЕС ни казаха това, наложиха ни онова!".  Един вид все едно ЕС е нещо извън нас и той идва и казва примерно "От днес в заведенията няма да се пуши" и ни го налага със сила. Но всъщност Българя, през всичките тези години си има представители, които са част от този ЕП и участват в създаването на тези закони. Това не е нещо, което идва отвън. Ние, българите, сме част от този процес. Това обаче не се осъзнава много у нас", казва сънародникът ни от Рим.

В момента не само България, не само Европа, а почти целият развит свят се намира в трудна ситуация, смята режисьорьт и пояснява:

"Ние ходим по тънък лед. Има горещи точки в Украйна и в Близкия Изток. Много зависи от хората, които ще застанат начело на държавите, в т.ч. и от ЕС, който е голям фактор в световната политика – как те ще се справят с тези кризи, каква политика ще упражнят и до какви резултати ще доведат преговорите им. Затова е толкова важен този вот. На мен лично би ми се искало да имаме по-силно заявено присъствие в европейските структури", казва в заключение Борис Славчев.

Вижте още:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29