Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Иван Цанков, Аржентина: Изборите ни са като в оня виц за гаргата и сиренцето

Буенос Айрес
Снимка: pixabay

Иван Цанков e наш сънародник, който от над 20 години живее в Аржентина и е секретар на гражданската асоциация "Българите в Аржентина". Двамата със съпругата му Аксиния поддържат уебсайта "Los bulgaros - Българите в Аржентина", интернет телевизия със същото име и интернет радио "Моята България", чрез които разказват за страната ни на испански език. Въпреки че отдавна живеят зад граница, живо се интересуват от случващото се в България и постоянно следят новините от родината. На тези избори за национален парламент, въпреки желанието си, те няма да могат да гласуват. Причината – на 9 юни гласа си могат да дадат наши сънародници в 60 държави по света, но нито една от четирите латиноамерикански страни с български посолства не фигурира в списъка с изборни секции, включително Аржентина.

Българската общност във втората по големина държава в Южна Америка е голяма, но това са основно аржентинци с български корени. Въпреки това, както сподели пред Радио България Иван Цанков, имало е време, когато и там се е гласувало:

"Винаги досега е имало избори преди тази кампания (изборна спирала – бел. ред.), която започна с по няколко пъти гласуване в тези последните 6 години, и винаги сме се събирали за изборите".

Иван Цанков
Според сънародника ни, посолството в Буенос Айрес не прави нищо, за да популяризира това, което става в България и за изборите няма абсолютно никаква информация на неговата страница.

"Както е известно, според изискванията на комисията, трябва да има не по-малко от 40 човека (избиратели). Обаче има възможност, дори да са по-малко, със специално писмо на посланика да се уреди провеждането на избори. Това обаче не се прави", подчертава Иван Цанков.

Що се касае до представянето на участниците в предизборната кампания и това, дали те са дали знак, че ще положат максимални усилия, за да сложат край на изборната спирала, нашият сънародник е категоричен:

"По мои наблюдения не се вижда нищо такова. И при тези избори се забелязва същото, каквото в предишните няколко вота. Моето виждане е, че най-вероятно ще има през есента нови избори, защото всичко се повтаря. Участниците са същите, посланията също се повтарят."

По думите му, липсата на нови участници и смислени послания, за съжаление, води до апатия на хората:

"Става нещо като в оня виц за гаргата, която стояла на един клон със сиренце в клюна. Отдолу минала лисицата и попитала гаргата: "Ще гласуваш ли на тези избори?". Гаргата казала: "Не!". Сиренцето паднало, лисицата го грабнала и избягала, а гаргата продължила да седи на клона, мислейки: "Добре де, ако бях казала "Да", щеше да е пак същото. И много хора си мислят по този начин: "Какво от това, дали ще отида да гласувам или няма да отида, като всеки път е едно и също"."

Тази ситуация, смята Иван Цанков, може да доведе до по-широко представяне на популисткия вот. Въпреки разочарованието от серията избори, в които страната ни влиза през няколко месеца в последните две години, той се надява, все пак след този вот да бъде съставено правителство, което да изведе България в едно рационално русло на управление, без дрязги между политическите сили. Защото това е, което очакват хората – стабилност и предвидимост.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35
 Клаудия Шейнбаум

Първата жена президент на Мексико е с българско потекло

За първи път в историята на Мексико начело на страната застава жена президент Клаудия Шейнбаум. Тя спечели категорична победа на президентските избори с около 58% от гласовете. "За първи път в 200-годишната история на републиката аз ще бъда..

публикувано на 03.06.24 в 14:45

"Цветовете на България" събра с изложба в Буенос Айрес художничката Петя Илиева

Фолклорната изложба "Цветовете на България" на българската художничка Петя Илиева беше показана преди дни в аржентинската столица Буенос Айрес. Картините на Петя Илиева илюстрират орнаменти на традиционното българско облекло като част от богатото..

публикувано на 23.05.24 в 15:19