Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марина Иванова, Париж: Българите тук гласуват информирано и за народни представители, и за евродепутати

Снимка: БТА

Във Френската република са разкрити 15 изборни секции, като сънародниците ни в столицата Париж гласуват в три, разположени в българското посолство. В една от тях първоначалният списък на предварително записалите се да гласуват наброявал едва 10 души, но това не е от особено значение, защото всеки, който изяви желание може да упражни правото си на вот след като попълни декларация, че няма да гласува на друго място.

"Към 14 часа българско време, бяха гласували общо 1200 души, което е около 35-40% по-малко от гласувалите в същия час на парламентарните избори на 2 април 2023 година" – обясни за Радио България сънародничката ни Марина Иванова, която е член на една от секционните комисии.

По думите ѝ, почти всички, които са упражнили правото си на глас за български народни представители, са го сторили и за някого от номинираните за евродепутати.

По отношение на посланията на кандидатите за двата избора, Марина е категорична:

"Мисля, че хората, които искат, се интересуват и се информират, знаят посланията им, тъй като българите, които са дошли да гласуват за народни представители, гласуват и за някои от кандидатите за евродепутати. Това показва, че има сериозен интерес към темата и този тип вот."

Снимки: БТА, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Аня Терзивец

На загинали в Украйна българи посвещава проект Аня Терзивец

Много етнически българи се сражават на фронта в Украйна. За съжаление вече има доста загинали. Това каза пред агенция "Фокус" Аня Терзивец – водеща на предаването "Гласът на българите" по обществената телевизия в град Одеса, шеф редактор на редакцията по..

публикувано на 23.06.24 в 11:52

Торе дел Бурго - малката България в испанска Гуадалахара

Торе дел Бурго e селото в Испания, в което живеят най-много чужденци. От всеки 10 души 9 са чужденци, най-голяма част от тях - българи. Поради тази причина почти на шега наричат селото с около 600 жители, намиращо се на около 100 километра от Мадрид, в..

публикувано на 23.06.24 в 10:27
Българи в Бенин и бенинци, завършили в България

Живко Михайлов, Бенин: Построил съм около 20 нови детски селища в Африка

Българинът Живко Михайлов, който от 38 години живее в Африка, а понастоящем е почетен консул на страната ни в Бенин, Западна Африка, сподели пред БТА, че е участвал в строителството на около 20 нови детски селища в Африка и е ремонтирал между 30 и 50...

публикувано на 22.06.24 в 12:26