Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Българите в Чехия и Словакия с надежда, че масов вот би променил нещата в България, а защо не и в Европа

Иво Раданов от Братислава: Не виждам наченки на отрезвяване на народа ни

Изборния ден в Посолството на България в Прага
Снимка: БТА

Изборите за български и Европейски парламент в Чехия и Словакия протичат спокойно и добре организирано, като секциите и в двете централноевропейски държави са разположени в българските посолства, съответно в Прага (3 секции)и в Братислава (1 секция). Това заставя избирателите, особено в Чехия, да пътуват десетки километри, в случай че са решили да упражнят правото си на глас, свидетелстват сънародници, които от години живеят и работят в двете съседни държави.

"Ниската избирателна активност е сред основните проблеми, което подсилва значението на купения вот в България" – казва Иво Раданов, който наблюдава случващото се у нас и с професионалното око на политически анализатор в Братислава:

"Има огромна апатия в обществото и това, което аз лично наблюдавам е, че хората от малките градове в България се чувстват напълно откъснати от политическия процес. Те смятат, че той е нещо толкова далеч от тях, че звучи като някаква имагинерна игра, която става без тяхно участие. Аз лично дори не виждам наченки на някаква промяна или поне отрезвяване на народа ни. За жалост надеждите за промяна на ситуацията в България, поне на по-будната част от населението, не се оправдаха. Дори напротив, регресивно се движим назад. Ясно е за всички как ще бъдат подредени партиите в българския парламент. Не можем да говорим за промяна, когато виждаме още от същото. Разчитам обаче на това, че политиците, които бяха изместени от своите силни позиции, все пак са осъзнали, че народът има глас и вече има някакво гражданско общество, макар в него да не участва мнозинството от народа. Време е корупционните скандали да бъдат сведени до минимум, защото недоволството тлее и хората пак ще излязат на протест по площадите. Успях да гласувам тук и за Европейски парламент, но не и за определена личност, която да ме представлява. А изборите са важни, защото в Европарламента се наблюдават доста бурни процеси и има обединяване към десните и крайно десните формации. Идва момент на отрезвяване в Европа, така че, ако не се стига до радикализация, процесите може и да не са най-лошите. Европейската икономика през последните няколко години стагнира и политиката спрямо емигрантската вълна, която заля Стария континент, не носи положителен резултат за хората."

Посолството ни в Прага

И докато в Братислава част от избирателите са били и български туристи, дошли да разгледат града и да се порадват на хубавото време, то в Прага са гласували най-активните наши сънародници, посетили града с единствената цел – да гласуват. Това прави и Саша Вакашински, който в деня на вота е поел на път за отпуската си към България, но преди това се отбива в Прага, за да не пропусне да упражни гражданското си право.

"При тази ниска избирателна активност, до една година пак ще сме пред урните" – прогнозира той пред Радио България и продължава:

"Така винаги печелят определени партии, знаем кои са те, и пак ще се случи същото. Аз гласувам, защото искам да си изпълня своя граждански дълг, това ми е законно право, но ми е жал за другите, които мислят обратното. И ако някой не намира алтернатива в предишните партии, които и сега ще са в парламента, има много нови други партии, за които също може да се гласува, както има и стари партии, които дълго не са били в парламента. Но е важно да се гласува, за да има някаква промяна. Иначе промяна досега нямаше, напротив – станахме свидетели на поредната гавра с българския народ. Недопустимо е така да се лъжат избирателите, хората не виждат алтернатива и затова не отиват да гласуват. А при евентуална висока избирателна активност - около 70%, нещата ще претърпят коренна промяна. В парламента ще влязат нови партии, а тези от статуквото ще отидат назад и така има шанс да се промени и държавата."


Снимки: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Аня Терзивец

На загинали в Украйна българи посвещава проект Аня Терзивец

Много етнически българи се сражават на фронта в Украйна. За съжаление вече има доста загинали. Това каза пред агенция "Фокус" Аня Терзивец – водеща на предаването "Гласът на българите" по обществената телевизия в град Одеса, шеф редактор на редакцията по..

публикувано на 23.06.24 в 11:52

Торе дел Бурго - малката България в испанска Гуадалахара

Торе дел Бурго e селото в Испания, в което живеят най-много чужденци. От всеки 10 души 9 са чужденци, най-голяма част от тях - българи. Поради тази причина почти на шега наричат селото с около 600 жители, намиращо се на около 100 километра от Мадрид, в..

публикувано на 23.06.24 в 10:27
Българи в Бенин и бенинци, завършили в България

Живко Михайлов, Бенин: Построил съм около 20 нови детски селища в Африка

Българинът Живко Михайлов, който от 38 години живее в Африка, а понастоящем е почетен консул на страната ни в Бенин, Западна Африка, сподели пред БТА, че е участвал в строителството на около 20 нови детски селища в Африка и е ремонтирал между 30 и 50...

публикувано на 22.06.24 в 12:26