Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Вотът в България приключи, но сънародниците в САЩ продължават да гласуват

Надя Улман, Бостън: Изборите тук са прекрасен повод да се видим с приятели преди летните ваканции в България

55 са изборните секции, в които сънародниците ни в Съединените американски щати могат да упражнят правото си на глас в предсрочния парламентарен вот.

"Гласуваме само за Народно събрание, т.е. за партия или коалиция, нямаме възможност да гласуваме за преференции или за Европейски парламент"- поясни за Радио България Надя Улман, от Бостън, Масачузетс.

Във времето, когато в България обявяваме край на изборния ден, там процесът на гласоподаване е в разгара си. "Навсякъде в щата Масачузетс се гласува с хартиени бюлетини, освен в Нютън, където на предишните избори гласуваха повече от нужните 300 граждани" – посочи г-жа Улман, която е доброволец от Българския Център в Нова Англия.

От данните, които тя изпрати до Радио България става ясно, че в 12 часа местно време избирателната активност е била по-слаба в сравнение с предсрочния парламентарен вот на 2 април 2023г. Общо в четирите секции на щата Масачузетс гласа си са подали 231 души, докато при предишните избори към този час гласоподавателите са били 272-ма.

"Изборите тук са още един прекрасен повод да се видим с приятели и познати преди летните ваканции в България и да дадем гласа си – всеки, според вижданията си за бъдещето на България", казва Надя Улман във видео съобщение от Българския център в Нова Англия край Бостън, щата Масачузетс.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръстиха звезда на името на българското училище в Чикаго

"Малко българско училище" в Чикаго вече има своя звезда в Космическото пространство. Тя е кръстена на просветното средище и е получена по повод неговата петнадесета годишнина и петата година от основаването на Център "Малката България". Това съобщиха от..

публикувано на 16.06.24 в 13:53

Училище в Северна Калифорния обяви онлайн Летни курсове по български език

Онлайн обучение по български език през летните месеци - юни, юли и август, организира Българското училище "Хан Аспарух", Северна Калифорния, САЩ. На "Фейсбук" страницата си от училището информират, че класовете ще бъдат два вида - четене с разбиране и..

публикувано на 15.06.24 в 11:25
Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54