Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Българи във Великобритания: Ненужни са държавните служители, командировани от София за изборите

"Тъжно е, че пак има хора, които не знаят и да пишат на български, а участват в избирателните комисии", казва Светлана Канева

Опашка за гласуване пред посолството на България в Лондон
Снимка: БГНЕС

Много ниска е била активността сред българите, живеещи в столицата на Великобритания, това съобщи за Радио България Светлана Канева, председател на изборната секция "Лутън" в английската столица. Тя обобщава впечатленията и на свои колеги от още 4 района в Лондон, в които гласуват живеещите там сънародници. Според  хората в секционните комисии, които за шести път организират избори във Великобритания, има голямо разхищение на държавни пари при командироването на служители от София, с което на практика се подкопава и доверието към хората на местна почва.

"Сработихме се с държавните служители, които изпратиха от България. Те са обучени и много добре подготвени, но вместо това ние си имаме координатори, назначени съвместно с посолството на България в Лондон" – изказва общото мнение на хората в секционните комисии Светлана Канева:

"Това е най-тъжното в момента, което витае в нашите социални групи – че се разхищават пари и се изпращат правителствени самолети и командировани хора, за да помагат за изборите. До този момент всички сме си избирали координатор от посолството и сме доказали, че във всички секции във Великобритания работят много отговорни и добре организирани хора. Аз също съм била държавен представител и до този момент никога не сме допускали грешки или някакви нарушения. Напротив, решавали сме всички възникнали проблеми около организацията и провеждането на различни избори. Затова и си задаваме въпроса – защо България харчи толкова пари, за да изпраща командировани служители на места, където няма проблем с провеждането на избори. И този път нищо по-различно от партийните назначения, които сме виждали и преди. Нищо не се промени и пак се назначаваха и сменяха хора в последния момент. Сред тях са и много неграмотни хора. Имаше и проблеми с печатите в секциите, така че трябва след изборите ние, доброволците от българската общност във Великобритания, да си направим документ, за да може да се чуе нашият глас относно избирателния процес. Искаме той да стигне и до парламента в София. Тъжно е, че пак има хора, които не знаят и да пишат на български, а участват в избирателните комисии."


Като цяло българите в Лондон са доволни, че отново гласуват за български парламент, макар и да им беше отнето правото да избират и българските представители в Парламента на Европа. Те смятат, че от решаването на общностните проблеми зависи до голяма степен и животът на хората в България.

"Трябва вече да се помисли и за улесняване на самия процес, за да могат хората да гласуват независимо в коя точка на света се намират"– казва още Светлана Канева от Великобритания:

"Трябва да се направи гласуване по електронен път и силно се надявам, че един ден ще се промени законът. То ще стане, ако не за нас, то за нашите деца! Това провеждане на избори с урни и бюлетини изисква много средства от България, при положение, че всичко може да е много по-бързо и лесно и всеки един наш гражданин ще може да гласува, без да се налага да пътува с часове до избирателните секции.“

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Аня Терзивец

На загинали в Украйна българи посвещава проект Аня Терзивец

Много етнически българи се сражават на фронта в Украйна. За съжаление вече има доста загинали. Това каза пред агенция "Фокус" Аня Терзивец – водеща на предаването "Гласът на българите" по обществената телевизия в град Одеса, шеф редактор на редакцията по..

публикувано на 23.06.24 в 11:52

Торе дел Бурго - малката България в испанска Гуадалахара

Торе дел Бурго e селото в Испания, в което живеят най-много чужденци. От всеки 10 души 9 са чужденци, най-голяма част от тях - българи. Поради тази причина почти на шега наричат селото с около 600 жители, намиращо се на около 100 километра от Мадрид, в..

публикувано на 23.06.24 в 10:27
Дора Николова Битау

Още една неразказана история оживя благодарение на българчета в Италия

Картините на българската художничка Дора Николова Битау и Национална програма "Неразказаните истории на българите" станаха повод на бял свят да се появи "един нежен, носталгичен, жизнеутвърждаващ документален филм за необходимостта да търсиш и..

публикувано на 22.06.24 в 10:05